Kultura

Milovićevi radovi u monografiji Festivala u Velestovu

| 27:12:2018 | 10:28:00

Ovih je dana publikovana luksuzna monografija “30 godina - Poetska noć u Velestovu”, posvećena specifičnom makedonskom festivalu, svojevrsnoj umjetničkoj komuni koja se u avgustu održava u ovom selu u nacionalnom parku planine Galičica, na nekoliko kilometara od Ohrida. Od crnogorskih pisaca, priliku da objave prozne i poetske radove specijalno urađene za ovu priliku imali su Željko Milović iz Bara i Tanja Bakić iz Podgorice.
 
Milović je za monografiju napisao tekst “Triput sam vidio Velestovo” i pjesmu “U ime naroda”, koje je na makedonski jezik preveo Tode Ilieski. Barski književnik je u Velestovu nastupao 2011, 2013. i 2015. godine, kao prvi ex-YU pisac na festivalu.
 
U knjizi su predstavljena gostovanja najvažnijih makedonskih pjesnika i slikara, uključujući i Jovana Koteskog, Mateje Matevskog, Mihaila Rendžova, Bogomila Đuzela, Rada Siljana... Dio djela su i slikari čije su izložbe bile dio umjetničkih postavki – Vangel Nabumovski, Rodoljub Atanasov, Gligor Čemerski, Vladimir Georgievski... glumci Slavko Ninov, Petra Temelkovski, Tome Vitanov, muzičari Vladimir Četkar, Zoran Madžirov, bendovi “Starovski” i “Undone”...
 
U monografiji je i antologijski izbor radova makedonskih pjesnika - dosadašnjih učesnika, ali i gostiju iz Irske, Norveške, Rusije, Italije, Albanije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Estonije, Slovačke...
 
Izdavač ove luksuzne knjige, koja je publikovana uz materijalnu potporu Opštine Ohrid je “PNV Publikacii”, a iza monografije “30 години - Поетска ноќ во Велестово” stoje pisci koji su svojevremeno bili gosti “Barskog ljetopisa”: Slave Gjorgjo Dimoski i Julijana Veličkovska.