Kultura

Sa 16 predstava za dva dana Festivala

| 21:05:2013 | 01:16:11

U organizaciji NVO „Teatar Čedo Dragović“, a uz podršku Opštine Bar, Ministarstva kulture, JP Kulturni centar Bar i privrednih subjekata iz Bara - prijatelja Festivala, 18. i 19. maja u sali Doma kulture, održan je 6. Festival dječjeg teatra Crne Gore.
 
Festival je otvorio direktor JP Kulturni centar Bar Ćazim Nikezić, a odigrano je svih planiranih 16 predstava, u kojima je učestvovalo 255 mladih umjetnika.

 
Žiri u sastavu: Vesna Vujošević, Milan Vujović i Vladimir Cerović dodijelio je 15 nagrada Festivala.
 
Prva nagrada za predstavu u cjelini pripala je predstavi “Suđenje u Merlinovom zamku”, Akordovog dječijeg teatra, Master A, iz Nikšića. Druga je bila predstava “Kraljevski festival”, OŠ “Blažo J. Orlandić” Bar, a treća predstavi “Marko Kraljević i Musa Kesedžija, OŠ “Risto Manojlović” i Kolašinskog amaterskog pozorišta.

 
Prva nagrada za režiju pripala je Draganu Kneževiću, za predstavu “Suđenje u Merlinovom zamku”, Akordovog dječijeg teatra, Master A, Nikšić.

 
Prvu nagrada za scenografiju dobila je predstava “Cvetan, princ prirode”, OŠ “Braća Ribar” – Bijelo Polje  (Zaton), a za kostime predstavi “Džin k’o mlin” Akordovog dječijeg teatta, Master B – Nikšić. Druga nagrada za kostime dodijeljen je predstavi “Cvetan, princ prirode”, OŠ “Braća Ribar” – Bijelo Polje  (Zaton), a treća predstavi “Čudesna šuma”, OŠ “Meksiko” Bar.
 
Prva nagrada za žensku ulogu pripala je Mileni Marković, za ulogu Sara-Ančica u predstavi “Pokondirena tikva”, OŠ “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja. Druga nagrada išla je u ruke Amine Ramović, za ulogu babe u predstavi “Zlatna prašina konja Bijelca”, Bjelopoljsko pozorište, dječija scena – Bijelo Polje, a treća Milici Kekić, za ulogu vještice u predstavi “Suđenje u Merlinovom zamku”, Akordovog dječijeg teatra Nikšić.

 
Prva nagrada za mušku ulogu dodijeljena je Milošu Deviću za ulogu Malog princa u predstavi “Mali princ” OŠ “Jugoslavija” Bar. Druga je dobio Petar Vlahović, za ulogu Marka Kraljevića u predstavi “Marko Kraljević i Musa Kesedžija” OŠ “Risto Manojlović” i Kolašinskog amaterskog pozorišta, a treću Matija Đukanović za četiri uloge (zvijer, princ, pomoćnik, duh) u “Suđenju u Merlinovom zamku”, Akordovog dječijeg teatra, Master A- Nikšić.

 
Prva nagrada za epizodnu žensku ulogu pripala je Tijani Rakočević, za ulogu jagnjeta u predstavi “Marko Kraljević i Musa Kesedžija” OŠ “Risto Manojlović” i Kolašinskog amaterskog pozorišta, a prva nagrada za epizodnu mušku ulogu Andriji Spaiću, za ulogu lude u predstavi “Džin k’o mlin” Akordovog dječijeg teatra, Master B – Nikšić.
 
Festival je zatvorio predsjednik Teatra „Čedo Dragović“ - Slavko Petrović.

 
U okviru Festivala, održan je planirani Okrugli sto “Dječiji teatar Crne Gore, mogućnosti i perspektive” sa izlaganjem mr Miodraga Banovića. On je predložio, u ime organizatora, da se posredstvom Ministarstva kulture i prosvjete uputi prijedlog svim opštinama u Crnoj Gori da se u osnovnim školama ili centrima za kulturu formiraju dječiji pozorišni ansambli, da se uputi prijedlog Ministarstvu prosvjete da se u osnovnim školama uvede pozorište kao izborni predmet, da se uputi prijedlog Vladi Crne Gore i Ministarstvu kulture da se za tri prvoplasirane predstave sa Festivala obezbijede sredstva za turneje po Crnoj Gori za djecu osnovnih škola i predškolski uzrast, gdje se ne bi naplaćivao ulaz.
 
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Folklorni ansambl „Rumija“, Plesni studio „Habanera“ i recitator Miloš Dević, učenik OŠ „Jugoslavija“.