Kultura

Zagarčanin dobitnik Ruske nagrade

| 15:08:2013 | 19:41:44

Među ovogodišnjim laureatima Ruske fondacije za doprinos nauci i umjetnosti (International Cultural Heritage Fondation) je i barski arheolog Mladen Zagarčanin, koji je dobio nagradu za afirmaciju arheološke nauke u Crnoj Gori i inostranstvu, i doprinos odnosima sa stranim Univerzitetima i institucijama u Evropi .
 
Svečanost je upriličila u vili “Castello art” u Stolivu Ruska fondacija za doprinos nauci i umjetnosti, koju vodi jedan od najpoznatijih ruskih hemičara, član ruske Akademije nauka i umjetnosti Viktor Karcev, vlasnik nekoliko farmaceutskih kompanija i veliki mecena umjetnosti. Dodjeli godišnjih diploma prisustvovala je ambasadorka Ukrajne u Crnoj Gori  Oksana Slusarenko, kao i nekoliko ukrajinskih i ruskih akademika i naučnika koji su takođe primili zahvalnice i diplome.
 
“Bio sam iznenađen kada su mi javili da sam dobio priznanje. Niti sam znao ko su i o kakvoj se diplomi radi, a posebno me iznenadilo to što ja ne poznajem profesora i njegovu fondaciju. Sa svojim prijateljima Ivanom Miloševićem i ruskim prevodiocem, lutkarskim režiserom Vladom Kozlovim, koji me je obavjestio o ovom priznanju, otišao sam na svečanost i shvatio da je predamnom sam krem ruske i ukrajinske nauke i umjetnosti. Bili smo primljeni nevjerovatno, a nakon razgovora sa profesorom Kartsevim saznao sam da oni to rade godinama, da je sve preporuka i da se priznanja ne dobijaju tako lako. Jednostavno, neko uvijek gleda i vrednuje. Profesorovoj fondaciji sam poklonio svoje tri knjige, kao i još sest u kojima sam učestvovao kao koautor. Dogovorena je i saradnja, tako da će vrlo brzo nastati neki projekat koji će valorizovati rusko-crnogorsku naučnu saradnju. Veoma brzo ćemo, kao JP Kulturni centar Bar - Zavičajni muzej, imati posjetu od strane profesora i njegovih saradnika, tako da očekujem puno od ovog prijateljstva“, rekao je Zagarčanin.