Kultura

Katarina i Uroš, film o starom majstoru

by Željko Milović | 06:02:2014 | 10:40:10

Naš sugrađanin, genijalni oriđinal, slikar Uroš Tošković ne prestaje da izaziva  interesovanje javnosti, još od šezdesetih kada se pojavio na umjetničkoj pozornici. Ovaj film je još jedan od dokaza.
 
“'Stari majstor' je naziv autorskog dokumentarnog filma o Urošu Toškoviću, jednom od najslavljenijih crtača među domaćim umjetnicima, mitskoj figuri za mnoge umjetnike sa kojima je zajedno izlagao, pa i za mnoge likovne kritičare. To je ujedno i način na koji on sam sebe imenuje, redovno govoreći o sebi u trećem licu. Njegova izuzetna osjetljivost na prisutnost kamere, pa i prisutnost pogleda uopšte, uz sklonost ka stalnom remećenju stereotipa komunikacije i samopredstavljanja, dovela je njegovu pojavu pred kamerom do granice performansa koji vrijedi vidjeti.
 

(Stari Majstor(engl) from Katarina Bulajic on Vimeo.)

 
Specifična, na momente čak krajnje bizarna uloga koju je on sam sebi u ovom filmu dodijelio, predstavljena je razvijenim autorskim filmskih jezikom ove veoma mlade rediteljke, koja je uspjela da veoma jasno poveže traumatična mjesta lične i porodične biografije 'starog majstora', sa tipovima prizora i atmosferom na njegovim crtežima i slikama. Sniman u svega jednom danu, maja 2011, ovaj film je već dobio dvije glavne nagrade na međunarodnim festivalima”, stoji u saopštenju “SKC Film Foruma” koji prati ovaj film Nikšićanke Katarine Bulajić.
 
Film je nastao kao studentska vježba, dobio je četiri nagrade uz prikazivanja u Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rusiji... Katarina je apsolvent na Akademiji umetnosti u Beogradu.