Kultura

Promocija Lutovčeve knjige o S.M.Ljubiši

by Vesna Šoškić | 18:03:2014 | 12:40:19


Povodom godišnjice rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, proteklog vikenda u Modernoj galeriji u Budvi promovisana je knjiga Baranina Miluna Lutovca “Na razmeđu svjetova i epoha”, posvećena književnom i političkom djelovanju jednog od najznačajnijih stvaralaca 19. vijeka u Crnoj Gori.
 
“O Ljubiši je napisano dosta knjiga i eseja, ali Milunova predstavlja najanalitičkiji pristup njegovom ukupnom djelu. Knjiga ‘Na razmeđu svjetova i epoha’ čita se u jednom dahu, kao pitak roman i nadam se da će Milun Lutovac napisati slična djela i o drugim velikanima crnogorske istorije i književnosti”, kazao je poznati crnogorski pisac Miraš Martinović, na promociji u Budvi.
 
Za akademika Đorđa Borozana, Milunova knjiga donosi sasvim drugačiji i novi pristup Ljubišinom djelu. “Predanim nastojanjima da, oslanjajući se na ono što je najbolje i što je narod stvorio, uzvrati tom narodu tako što će mu to stvaralaštvo vratiti u formi koja će ga povući stvaralačkim kvalitetom naprijed ka Evropi i evropskoj kulturi, Ljubiša se priključuje Njegošu i Marku Miljanovu kao perjanicama kulture ovog prostora”, kazao je prof dr Đorđe Borozan.
 
Poslušajte tonski prilog.