Kultura

Zečević nakon četvrt vijeka, Saška oduševila publiku

Milanka Vukosavović, Dajana Šorović, Vjera Vučićević, Željko Milović | 18:07:2014 | 13:42:37

Likovni program Barskog ljetopisa započeo je sinoć otvaranjem izložbe akademskog umjetnika Stanka Zečevića, redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
 

Pred barskom likovnom publikom našla su se djela magijskog realizma, likovi koji u zajedništvu sa pejzažima pričaju o životu, podneblju, tajni svevremenog koje se bojom utiskuje u slikarsko platno.
 
Izložbu je otvorio direktor galerije mr Milun Lutovac, koji je i autor pratećeg kataloga.
 
“Magijski realizam je umjetnički pravac u kojem se elementi fantastike prepliću sa stvarnošću, poistovjećujući se sa njom, čineći tako skladnu cjelinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Izvorno se koristio početkom XX vijeka za školu slikarstva, a kasnije se najviše vezuje za prozni izraz Argentinca Horhea Luisa Borhesa i Kolumbijca Gabrijela Garsije Markesa... Kao da je u bajunima Crnogoraca koji su uspjeli da se nakon dugogodišnje pečalbe vrate iz Južne Amerike, a bilo ih je iz svih krajeva Crne Gore - Boke, Paštrovića, Crmnice, Katunskoj nahiji, pa i iz Stankovim Banjanima - preko Atlatika doplovio u čipkastoj košulji i manir magijskog realizma... Estetika koja leži u korijenu savremene umjetnosti svjedoči da su sve ‘činjenice’, bile one psihološke ili fenomenološke, upletene u jedinstveno, sveobuhvatno i sveprožimajuće tkanje. Kao što se i večeras vidi ovdje, na Stankovim slikama, unutrašnje i spoljašnje sfere međusobno se prožimaju, stapaju i hrane.Tako je i sa snovima ili fantazijama i takozvanim ‘buđenjima svijesti’.
Tako je i s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, mitom, legendom i istorijom. Tako je i sa slikarstvom Stanka Zečevića  i svjetovima i likovima koje  ono oživljava, samo njemu svojstvenom 'alhemijom stvaranja'" - kazao je Lutovac otvarajući izložbu.
 
Zečević u Baru prvi put izlaže nakon 25 godina, a istakao je da se njegov "stvaralaški rukopis“ oslanja na provjerene vrijednosti u istoriji umjetnosti, putujući pri tom kroz sve epohe.
 
"Osnovno je ono lično ishodište, odakle umjetnik potiče, ambijent i put kojim prolazi. Podjednako su tako važni i urbana atmosfera i mjesto rođenja. Mislim da se to na mojim slikama primjećuje, taj put od pejzaža do urbanog ambijenta” – objasnio je umjetnik.
 
U okviru muzičkog segmenta ovogodišnjeg Ljetopisa, sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović, uz klavirsku pratnju Ane Katjuševe, održala je koncert u Dvorcu kralja Nikole. Na programu su bile arije Verdija, Gluka i Mocarta, zatim Geršvinova “Summertime”, ruske romanse i kompozicije autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
 
Poslušajte razgovor sa sopranisticom nakon koncerta.

 
U okviru segmenta “Pasaži iz Bara”, večeras, sa početkom u 21:00, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održaće se autorsko veče posvećeno istaknutoj crnogorskoj novinarki, intervjuistkinji, književnici i publicistkinji Branki Bogavac, dobitnici prestižnog francuskog priznanja Orden viteza umjetnosti i književnosti, koje dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture. Njen sagovornik i moderator programa je poznati crnogorski pjesnik i romansijer iz Herceg Novog Miraš Martinović, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica Festivala.
 
Branka Bogavac je u javnosti prepoznatljiva po brojnim ekskluzivnim razgovorima sa čuvenim umjetnicima, piscima i slikarima, kao i velikim ličnostima XX vijeka. Rođena je u Virpazaru, gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Slavistiku je diplomirala na pariskoj Sorboni, gdje je i magistrirala, a potom radila kao  lektor za srpskohrvatski jezik. Dvadeset godina je bila profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu, a od septembra 2004. do jula 2006. godine obavljala je, u toj svjetskoj prijestonici kulture i duhovnosti, funkciju  direktora Kulturnog centra Srbije i Crne Gore. Od 1964. godine živi na relaciji Pariz-Budva, a njen višedecenijski kulturni  angažman u Parizu veliki je doprinos povezivanju umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije sa francuskom kulturom, koju je takođe uspješno afirmisala.
 
U domenu literature, Branka Bogavac je prevela pjesme Alena Boskea, Žan-Klod Renara i Mari-Kler Bankar. Objavljivala je publicističke tekstove za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše SFRJ. Do sada je publikovala devet knjiga intervjua: Razgovori u Parizu I-V (izdavač knjige iz 2008.godine je Kulturni centar Bar), Razgovori sa Dadom I-II, Slikarstvo kao neracionalna sreća (razgovori sa jugoslovenskim slikarima), Crna Gora u Parizu (razgovori i susreti sa crnogorskim umjetnicima).
 
U 22:00 u Dvorcu kralja Nikole biće održan koncert izuzetnog ruskog klavirskog trija Polina Osetinskaya – klavir, Mikhail Berezntisky – viola i Denis Shapovalov – violončelo.