Kultura

Timotijev na Struškim večerima poezije

by Željko Milović | 01:09:2014 | 11:22:57

Barski pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev predstavljao je Crnu Goru na najvećoj ovogodišnjoj evropskoj smotri pjesnika – “Struškim večerima poezije”, koji su se u ovom gradu na obali Ohridskog jezera održali 53. put.

 

Timotijev se predstavio nizom čitanja na platou ispred manastira Kalište, te u sklopu manifestacije “Meridiani” u okviru koje nastupaju pjesnici iz čitavog svijeta. Bio je i dio pjesničkog karavana koji je obilazio makedonske gradove kao prateći program “Struških večeri poezije”, i govorio poeziju u Ohridu i Skoplju.

 

Na crnogorskoj književnoj sceni, Timotijev je prisutan preko četrdeset godina, prevashodno kao pjesnik, ali je zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar. Do sada je objavio šest zbirki pjesama za odrasle i četiri za djecu, a u pripremi mu je još nekoliko poetskih knjiga. Poznavaoci literature ga tituliraju “princom grobljanske poezije” i “posljednjim ukletim pjesnikom”, a dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na nekoliko stranih jezika i zastupljen u pjesničkim antologijama. Autor je zanimljivih kolumni “Hipnotisani ugao” (“bARS”) i “Gospodinu M. Skotu” (“Bar Info”), učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih manifestacija. Timotijev slovi i kao humanista koji je, u okviru projekta “Mijenjao bih životnu priču”, poklonio preko hiljadu knjiga djeci kojima život nije naklonjen.