Kultura

Veliko interesovanje TV kuća za festival

| 29:09:2014 | 11:03:16

Na Konkurs za prijavljivanje autora, TV i producentskih kuća povodom Intrenacionalnog TV Festivala, koji će se održati u Baru od 21. do 25. oktobra prijavljeno je 468 programa iz 84 zemlje svijeta, što je za čak 122 programa više nego prošle godine.
 
Tročlana selekciona komisija u sastavu Dragan Petrović iz Srbije za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma, Nedžad Begović iz BiH za igrani dramski program i dječji program i Aleksandar Bečanović iz Crne Gore selektor za kratke TV forme odabrali je 124 programa iz 57 zemalja.
 
Programski koncept, rad i izvještaj selekcione komisije, te odluka o imenovanju autorskog i organizacionog tima usvojeni su na sjednici Savjeta festivala.
 
“Značajno je napomenuti da je ove godine podjednak broj zemalja sa svih kontinenata, pa se može zaključiti da je festival, osim Evrope, nakon svog punoljetstva po kvalitetu i značaju prepoznat i među autorima širom svijeta”,  kaže PR festivala, Svetlana Sošić.
 
Zadržana je prošlogodišnja koncepcija, pa i ovaj festival broji pet takmičarskih kategorija. Najbrojnije će biti kratke TV forme- 69, u kategoriji dokumentarnog programa biće prikazano 23 ostvarenja, iz ekologije i turizma žiri je odabrao sedam filmova, u kategoriji igranog programa biće prikazano devet ostvarenja, a neće biti zanemarljiv ni učinak dječjeg programa, u kojoj kategoriji je žiri odabrao 16 filmova.
 
Na XIX TV Festivalu biće dodijeljeno 19 nagrada, kao i počasna nagrada “Dragan Radulović” za najbolju emisiju iz kategorije dječjeg programa.
 
Osim takmičarskog planiran je i bogat prateći program, te specijalni gosti koji će uveličati ovu svetkovinu televizijskog programa.
 
Direktorica festivala je Ljiljana Đinđinović, a umjetnička direktorica rediteljka Marija Perović.
 
Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Crne Gore i opština Bar, suosnivač i koproducent je Radio Televizija Crne Gore, a strateški partner Crnogorski Telekom.