Kultura

Poklon Barana ulcinjskoj biblioteci

| 03:11:2014 | 12:13:11

Mediteranski centar fotografije i starobarska konoba “Spilja” darivale su Narodnoj biblioteci “Mirko Srzentić” u Ulcinju  vrijedan poklon - šest monografija na albanskom jeziku sa temama iz šest muzeja svijeta. Delegacija ove NVO koja je poznata kao inicijator brojnih zanimljivih i neobičnih ideja posjetila je proteklog vikenda tim povodom susjednu opštinu.
           
Govoreći o značaju knjige i vremenima u kojima je “imati kućnu biblioteku bilo pitanje statusa duha i umijeća vrednovanja pisanog blaga” knjige je direktorici biblioteke, Arditi Bardi, u ime Mediteranskog centra fotografije uručio poznati barski ugostitelj, vlasnik konobe “Spilja” u Starom Baru, Ljubo Karanikić.
 
“Klasična biblioteka čuva stara vremena, pred naletom novih. Šetnja između njenih polica i traženje knjiga po tematici jeste sporiji način, ali je, nasuprot 'hladnoj' internet pretrazi, puna dobrih vibracija. U vremenu kada ljudi prije biraju da bace knjigu, nego da je pročitaju ili poklone, odlučili smo da darujemo ove monografije ulcinjskoj biblioteci” - kazao je Karanikić.
 
Vrijedne publikacije su štampane prije skoro 50 godina, a u Crnu Goru su stigle iz muzeja u Minhenu, Tokiju, Vašingtonu, Drezdenu, Londonu i iz pariskog Luvra.