Kultura

Timotijev laureat u Rožajama

by Pobjeda | 27:04:2015 | 11:27:01

Laureat za ukupno dječje stvaralaštvo u godini jubileja Festivala “Krilata Seošnica” u Rožajama je proslavljeni barski pjesnik i esejista Miroslav Jovanović Timotijev. To je odlučio žiri manifestacije u sastavu: Zaim Azemović, Draško Došljak i Avdo Nurković.
 
Rečeno je da je Timotijev predstavljao Crnu Goru na “Struškim večerima poezije”, te da će ove godine biti štampana njegova knjiga “Nacrtaj mi petok” na makedonskomjeziku.
 
“Timotijev je u okviru humanitarnih akcija donirao nekoliko hiljada knjiga udaljenim školama, đacima pješacima i djeci bez roditelja. Timotijev je i Osnovnoj školi u Seošnici, poklonio 101 knjigu” – rečeno je na festivalu. Obrazlažući odluku žirija, Azemović je podsjetio da je Timotijev dobitnik više književnih nagrada.
 
“Timotijev je posebno iskazao osjećanje prema ljudskoj prolaznosti u pjesmi ‘Suza’ kada je napisao ‘nisam vidio okean, kažu da je veliki kao suza djeteta kome je umrla majka’. Tim riječima na najosjetljiviji i dirljiv način prikazuje tugu djeteta. Timotijeva darovitost je naročito karakteristična kroz stvaranje simbioze riječi, osjećanja, mašte i stvarnosti” – rekao je Azemović.

 
Zahvaljujući se na priznanju, Timotijev je rekao kako je “pjesnik jedino biće koje nosi srce izvan sebe”, i dodao da mu “srce ne moraju vraćati” – “Moje srce je sa vama, a ja ću Seošnicu doživljavati kao svoj poetski zavičaj”.
 
Na smotri su se, osimTimotijeva, od Barana predstavili i Rajko Joličić i Milica Mima Vukmanović.
 
Pjesnici su istakli zadovoljstvo što su predstavnici lokalne vlasti na čelu sa predsjednikom opštine, Ejupom Nurkovićem, po prvi put od osnivanja festivala, prisustvovali ovom događaju.