Kultura

VIDEO: Bar u znaku pozorišta

by Vesna Šoškić | 27:04:2015 | 20:05:35

Prošle nedjelje Bar je bio u znaku pozorišta. Tradicionalni Festival dječjeg teatra “Čedo Dragović” okupio je preko 500 djece iz čitave Crne Gore, koja su nastupala kao članovi školskih ansambala ili samostalnih dramskih studija. Festival je organizovala istoimena NVO, uz podršku Opštine Bar i Ministarstva prosvjete i kulture.
 
Djeca,učesnici Festivala dječjeg teatra “Čedo Dragović” i ovoga puta pokazala su raskošni glumački talenat, a njihovi profesori ogroman trud, kreativnost i posvećenost. Prvu nagradu za predstavu u cjelini osvojila je OŠ “Jovan Tomašević” iz Virpazara, za predstavu “Don Kihot”. Profesorica Slađana Tomović, autorka teksta, kazala je Bar Infu da je “inspiracija za predstavu bila legenda po kojoj je Servantes bio zarobljen od strane gusara u Ulcinju, kao i sam nastanak književnog djela. Poruka je da jedno književno djelo može da zainteresuje čak i ljute gusarke i tako spasi život”.
 
Druga nagrada za predstavu u cjelini pripala je O.Š. “Vuk Karadžić” iz Berana za predstavu “Liliputanska svadba”. Profesorica Tatjana Janjušević navela je da je ona nastala u okviru preduzetničkog projekta u školi, a podržali su je prvo škola, a zatim roditelji i brojni sponzori.
 
“Dvoje malih iz vrtića se zaljubljuje i odlučuju da se uzmu. Pravi se velika svadba, sa svim običajima, čak i sveštenikom. Kada se sve završilo, shvatili su da još uvijek žele da se igraju i da još nijesu za tako ozbiljne stvari”. Dušica Dakić, u ulozi mladine majke, rekla je da je za nju “gluma neponovljiva čarolija”, a Jovana Golubović, mladoženjina majka, da se prvi put oprobala u glumi – “bilo je super, nisam imala tremu”.


 
 
U kategoriji nezavisnih dramskih studija, prvu nagradu osvojilo je pozorište iz Budve, sa predstavom “Uspavana ljepotica”, koja je kao i ostali nagrađeni, dobila od žirija još nekoliko priznanja. “Ovo je savremena verzija ‘Uspavane ljepotice’. Radnja se odvija u šumici, a glavni lik je djevojčica u pubertetu, od koje tetke žele da naprave damu. Međutim, ona samo želi da jede i bude na Internetu”, kazala je prof. Radmila Knežević, autorka. Predstava je dobila i drugu nagradu za scenografiju, koju je uradila Nataša Radulović. “Trudila sam se da napravim kolibu u kojoj djevojčica raste, a koja je pravi porodični ambijent, pun topline i bezbrižnosti”. Vasilije Knežević, Tamara Muhar, Teodora Đurašević i mala Crvenkapa - Una Krivokapić istakli su da su uživali da glume i da su pripremanje predstave i nastupi za njih nezaboravni trenuci.
 
U istoj kategoriji, drugu nagradu za predstavu u cjelini dobio je Dramski studio “Akord” iz Nikšića, za izvođenje “Koncerta za Nevenu”. “Predstava je nastala na osnovu saradnje sa čuvenim piscem Todem Nikoletićem. Do sada smo osvajali mnoge festivale, radujemo se i ovoj nagradi u Baru. Tematika je tipična za tinejdžere, koji se zaljubljuju, maštaju o slavi i moći. Poruka je da ne treba potcjenjivati onoga ko je siromašan, možda samo u bajkama i našim predstavama dobro pobjeđuje zlo”, ističe Dragan Knežević iz studija “Akord”.
 
Glavna glumica Jovana Jovanović ulogu Nevene posebno voli, jer se, osim glume, bavi i muzikom i plesom. “U svakom slučaju, kad porastem biću umjetnica”, kaže Jovana.
 
Treću nagradu za predstavu u cjelini, u kategoriji osnovnih škola dobila je “Druga osnovna škola”  Budva, za predstavu “Ostrvo s blagom”, a nagradu su podijelili sa O.Š. “Jugoslavija” iz Bara, za predstavu “Kad srce zaigra”. Prof. Marija Majkić, koja je uradila režiju, adaptaciju i muziku, kazala je da su već imali više izvođenja i svugdje je predstava odlično prihvaćena. “Tekst je pisao Branko Kockica, predstava je zahtjevna, proces dug, uložili smo zaista veliki trud. Naravoučenije je da su najveće blago knjige, a da se zlo ne isplati”.
 
Žiri: predsjednik Milan Vujović i članovi Vladimir Cerović i Pavle Ilić dali su još jednu odličnu ocjenu Festivalu, uprkos tome, kako ocjenjuje Ilić, “što su prošle godine predstave bile još kvalitetnije”.
 
Festival dječjeg teatra “Čedo Dragović” ustanovljen je u znak poštovanja prema doajenu amaterskog pozorišnog stvaralaštva, piscu, režiseru, scenaristi, glumcu Čedu Dragoviću, čiji je bogat opus obuhvatio pet decenija rada.
 
“Ako Beograd ima Bojana Stupicu, zašto da mi nemamo Čeda Dragovića. On i njegov rad zaslužuju da ga se sjećamo i poštujemo. Poznat je bio, uprkos krhke konstitucije, kao stvaralac izuzetne energije, koji se sav predavao radu na predstavi”, kazao je koordinator Festivala mr Miodrag Banović.
 
Osnivači Dječjeg teatra “Čedo Dragović” postigli su cilj. Približili su na pravi način pozorišnu umjetnost ne samo djeci, već i širokom građanstvu, koji je u velikom broju bio u sali Doma kulture svih dana trajanja Festivala, od 21. do 26. aprila.