Kultura

Dina jedina Crnogorka u Almazian Pop Symphony

by Željko Milović | 15:06:2015 | 23:33:41

Violinistkinja iz Bara, mr Dina Desančić je postala prva Crnogorka u sastavu “Almazian Pop Symphony”, koji čine najbolje muzičarke sa ovih prostora. Bend je formirao jermenski violinista Hachatur Almazian u saradnji sa violončelistkinjom iz Srbije Tamarom Savić. 
 
Zahvaljujući Almazianovom orkestru, Dina je imala čast da snima muziku za film “Cool Water”, koji je producirao Johny Dep, i da se predstavi moskovskoj publici na nastupu koji je sastav imao 7. juna, u  prepunoj luksuznoj koncertnoj sali “Barviha” u Moskvi. Ovo je bilo ujedno i premijerno predstavljanje “Almazian Pop Simfonije” ruskoj javnosti, koje je bilo više nego uspješno.Na programu su bila Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” i “Četiri godišnja doba u Buenos Airesu” Astora Piazzole.

 
Almazian je atipičan, izuzetan muzičar koji je svirao uz Dominga, Rostropovicha, Menjuhina, a kao solista je nastupao uz pratnju Šangajskog simfonijskog orkestra, Ontario simfonijskog orkestra, Belgijskog radio orkestra, Vojvođanskog simfonijskog orkestra... “Almazian Pop Symphony” predstavlja spoj klasične i filmske muzike, a dvadesetek muzičarki svira violine, violončela, viole, klavir, bas, električnu i akustičnu gitaru, udaraljke... Nastupali su na “Exitu”, “Ritmu Evrope”, “Skopskom letu”... Posebno mjesto u biografiji ovog orkestra predstavlja saradnja sa Emirom Kusturicom, koja je otpočela njihovim pojavljivanjem na “Kustendorfu” 2008. godine. Četiri godine kasnije izdaju album za “Sony Music Entertainment”, a 2014. snimaju muziku za Kusturičin novi film “Na mlečnom putu”, u kojoj vodeću ulogu igra Monica Belluci, a koji će biti predstavljen 2016. godine na filmskom festivalu u Kanu.