Kultura

Veče Timotijeva – veče poezije

by Vesna Šoškić | 19:06:2015 | 22:00:43

U Dvorcu kralja Nikole promovisana je zbirka poezije uglednog pjesnika iz Bara, kolumniste i esejiste Miroslava Jovanovića Timotijeva “Šaptač u groblju”. Knjigu je izdao Kulturni centar Bar, u okviru svoje biblioteke “Barski ljetopis”, koja je djelom jednog od najboljih crnogorskih pjesnika i u širem regionu, najizrazitijeg predstavnika tzv. “grobljanske poezije”, značajno obogatila svoju produkciju i književnu scenu Crne Gore.
 
Miroslav Jovanović Timotijev pripada samom vrhu crnogorske savremene književnosti, iako se stiče utisak da njegovo stvaralaštvo u našim krugovima još uvijek nije vrednovano na pravi način. Međunarodna književna kritika smatra ga “princem grobljanske poezije”.

 
“Imponuje mi da me nazivaju princem grobljanske poezije, ali meni je mnogo važnije da sam u ljubavi sa poezijom. Nikad nisam bio sluga, čak ni Eferion sluga Hadrijanu, ali doživotno pristajem da budem sluga poezije, jer poezija je ono najljepše što stoji nasuprot mojoj prolaznosti. Čini mi se da pisanje pomjera Boga u meni na neko vidljivije mjesto”, rekao je Timotijev.
 
Na pitanje kako je došlo do opsjednutosti grobljem i smrću, pjesnik odgovara: “Rano sam ostao bez oca, sahranjen je na moj rođendan. To je bio šok koji me je obilježio za cio život. Od tada sam bukvalno ulazio u groblja i čitavog života tražio oca. Kažu da je vidikova linija mjesto gdje se spajaju nebo i zemlja, a ja sam išao u groblja da tražim vidikovu liniju između ovog i onog svijeta. Zavirivao  sam u kosturnice, pitao zašto crni kamen prave od uspomena. Zato je ono moje provjeravanje i razgledanje slika fotogeničnih mrtvaca, da li im miriše cvijeće u ustima, ko čuva bijeli mermer i sjenke. Groblje je neko moje prirodno stanište, tu se najbolje osjećam, jer dobijem mirnoću, a neka divna energija prostruji mojim bićem. Mislim da se i ostali ljudi ne boje smrti, više se boje života, ali ja nisam crno-bijeli, ni morbidan, intenzivno živim, srećan sam, a pišem i druge stvari, čak i za djecu”, kaže Timotijev.

 
“Grobljanska poezija, čiji je osnovni motiv groblje, sa refleksijama na smrt i prolaznost ljudskog postojanja je fenomen koji se pojavio u 18. vijeku, uoči romantizma. Mogli bi pomisliti da se tu i zadržao da nije Timotijeva, koji potvrđuje da on traje do danas. Timotijev se opsesivno bavi tom tematikom i po tome je poseban i unikatan na crnogorskoj književnoj sceni”, kaže doc dr Svetlana Kalezić, koja je istakla da je počastvovana što učestvuje na književnoj večeri pjesnika tog formata i kvaliteta, i što je recenzent njegove zbirke.
 
“On je, koliko moderan, toliko i svevremen. On dijalogizira sa poetskim strujanjima iz daleke prošlosti, koja je transformisao na sebi svojstven način i došao do formule koja posjeduje sjeme sličnosti sa začecima grobljanske poezije, dodajući joj autentičnu poetsku realizaciju”, ističe profedsorica književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, doc dr Svetlana Kalezić.
 
Urednica i korektorka knjige, koja je i napisala predgovor, profesor književnosti Mila Čordašević, navela je, između ostalog, “da će neka nova valorizacija, oslobođena mnogih balasta sadašnjice, sasvim sigurno pokazati visoko mjesto i pravu umjetničku vrijednost poetike Timotijeva na rodoslovnom stablu crnogorskog pjesništva”.

 
“Kulturni centar Bar ponosan je što u svojoj izdavačkoj produkciji ima knjigu vrsnog pjesnika, ne samo na našim prostorima nego i šire, koji ove godine obilježava i 45 godina istinskog življenja sa poezijom i u svijetu poezije”, kazao je na promociji direktor KC Bar Ćazim Nikezić.
 
Muzički je, a muzika je, kaže Timotijev, “uz poeziju najsuptilnija umjetnost”, njegovo književno veče oplemenila gitaristkinja Ivana Cikić.

 
Publika Timotijeva može vidjeti i uživati u njegovoj poeziji i raskošnom duhu, i 2. avgusta, kada će ovaj jedinstveni pjesnik biti gost “Grada teatra” u Budvi.