Kultura

Do Ljetopisa tumul u parku kao atrakcija

by Željko Milović | 24:06:2015 | 11:21:23

Kulturna ponuda Bara će do početka Barskog ljetopisa biti oplemenjena jednim nesvakidašnjim eksponatom u parku Dvorca kralja Nikole.

Kulturni centar napravio je koncept prezentacije grobne ciste bronzanodopskog tumula, onog pronađenog krajem decembra 2011. godine na lokalitetu Rake, ispod tvrđave Nehaj pored Sutomora. Datuje se u 2.850 – 2900 god. prije nove ere.

“Cista od ogromnih kamenih ploča smještena je na specijalno projektovanom podestu kružnog oblika i predstavlja svojevrstan ‘spomenik na otvorenom’. Kasnilo se sa ovom idejom, ali sredstva su izdvojena i napravljen je projekat koji će imati tablu sa svim podacima vezanim za najstariji grob na području Bara. Cista ce biti pokrivena i zaptivena, jer je probna varijanta dokazala da naši sugrađani i gosti najviše vole da bacaju smeće unutar grobnog sanduka”, kaže za Bar Info mr Mladen Zagarčanin, kustos barskog Muzeja, koji je i rukovodio iskopavanjem tumula decembra 2011.

Po njegovim riječima, ovo je jedini primjer ovakve prezentacije tumula u poznatom arheološkom svijetu i predstavljaće dopunski sadržaj u kulturnoj ponudi grada, nešto dosad neviđeno. Tako će posjetioci moći da pogledaju nešto što je za 1400 godina starije od Tutankamona...  

“Ovo je teka polovina radova. Slijedi uređenje, popločavanje do i oko tumula, i uređenje okolnog ambijenta, sa cvijećem, tablom... Tumul će biti specijalno osvijetljen sa svih strana i predstavljaće atrakciju”, zaključuje mr Zagarčanin.

Tumul iz lokaliteta Rake bio je trideset metara dugačak i 4-5 metara visok, a imao je za cilj da obilježi mjesto na kome je izvršen ritual sahranjivanja. Nasipanjem gomile preko grobnice od kamenih ploča stvarala se veza između božanstva i umrloga, a tumul je štitio njegov vječni dom u kome je sahranjen u onom položaju u kojem je bio kada se rodio - fetalnom. U grobu su pronađene dvije ritualne posude i ostaci skeleta tri individue.