Kultura

VIDEO: Prva monografija o crnogorskom pop-rocku

by Vesna Šoškić | 09:07:2015 | 22:01:16

Ovih dana je publikovana obimna monografija “Crnogorska pop-rok scena 1954-1991”, novinara i publiciste iz Bara Željka Milovića. Ima čak 620 strana, u okviru koje je 259 monografskih jedinica i 346 slika, od čega se 95% prvi put objavljuje. Izdavač je Matica crnogorska, urednik Ivan Jovović, a dizajnerka je bila Suzana Pajović.
 
To je monografija u kojoj su obrađene sve važnije grupe i ličnosti pop-rock scene koje su djelovale u ovom periodu. Publikovani su podaci o objavljenim nosačima zvuka, gitarijadama, festivalima, našim muzičarima koji su uspjeli u inostranstvu, časopisima koji su se bavili muzikom, novinarima i medijima. Priča započinje Zabavnim orkestrom Radio Titograda, koji je pod vođstvom Eugena Hajzlera napravio prve korake za takvu vrstu muzike u nas, a završava Rambovim albumom “Psihološko-propagandni komplet M91” iz 1991.

“Prvi put je sistematično ispisana istorija pop i rock muzike u Crnoj Gori, od stidljivih naznaka pedesetih godina, romantičnih šezdesetih, preko nesigurnih sedamdesetih do rasviranih osamdesetih. I knjiga,tako podijeljena po decenijama, iz sasvim novog ugla daje priču o alternativnoj istoriji Crne Gore”, zapisao je, između ostalog, recenzent Petar Janjatović, autor “Ex-YU rock enciklopedije”.


Kako Milović ističe, dio materijala se prikupljao osam godina, a konkretan rad na terenu - obilazak crnogorskih gradova, biblioteka i arhiva trajao je od decembra 2012. do 2104. Rad na istraživanju u Narodnoj biblioteci Srbije i podgoričkoj Biblioteci “Radosav Ljumović” finansijski je pomoglo Ministarstvo nauke. Pročitao je kompletnu “Pobjedu” od 1954. do 1991, zatim po dekadama i “Politiku”, “Večernje novosti”, “Express politiku”, lokalne crnogorske novine...

 “Konkretno, jedno 3-4 sati dnevno provodio sam uz kompjuter svaki dan u protekle tri godine, a u posljednjih 6 mjeseci i po osam, ali isplatilo se”, kaže Milović.  

Izlazak knjige je nekoliko puta najavljivan, ali se odlagalo “zato jer je odziv bio nevjerovatan, ljudi su vadili fotografije iz porodičnih albuma, zvali, kontakrirali, pisali čitave mini eseje, jer su shvatili da ovo djelo daje dignitet njihovom radu. I bukvalno posljednjeg dana do odlaska knjige u štampu, ubacili smo fotografiju i desetak rečenica”.


Nakon objave da je izašla knjiga, reakcije po društvenim mrežama su bile izvanredne, gotovo da nije bilo medija za koji nije dao intervju.

“Mislim da je to više zbog egzotike jer se napokon neko našao ko će pisati o domaćoj muzici, nego što je neko oduševljen sadržajem, jer knjigu nisu mogli nabaviti, pošto je još nema u prodaji. Drugi razlog je što sam se trudio da nikog ne preskočim, i osim dva autora koji nisu htjeli da budu dio knjige, vjerujem da su svi koji su nešto značili u crnogorskom rocku navedeni kroz monografske jedinice”, ističe Milović.

On najavljuje nastavak knjige, koja će tretirati period od 1991.do 2015. godine, i ozbiljnu monografiju “o Evrovizijama, Jugovizijima i Montevizijama,koja će tretirati ovu manifestaciju kroz političko-ekonomske i društvene odnose, a ne kroz muziku”.  


U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, monografija “Crnogorska pop-rok scena 1954-1991” biće promovisana sjutra (petak, 10.jula) na terasi KIC “Budo Tomović” u Podgorici, nakon čega, kao kopča, slijedi besplatan koncert Dejana Cukića. Igrom slučaja, Cukić je bio prvi recenzent prve Milovićeve knjige poezije, davne 1996. godine.