Kultura

VIDEO: Promocija Branke Bogavac, uvod u Ljetopis

by Vesna Šoškić | 11:07:2015 | 21:37:59

Uvod u XXVIII Festival umjetnosti “Barski ljetopis” bilo je veče Branke Bogavac, na kojem je promovisana njena  nova knjiga “Od beznađa do nade”. Po ocjeni književnih kritičara, to je antologijsko i do sada najbolje djelo u njenom cjelokupnom stvaralaštvu. Izdavač je Kulturni centar Bar, koji je štampao i njena dva posljednja toma knjige “Razgovori u Parizu”.
 
Branka Bogavac, rođena na Virpazaru, poznata je crnogorska spisateljica, publicista, prevodilac, koja živi u Parizu od 1964. Završila je slavistiku na Sorboni, gdje je i magistrirala, objavila 10 knjiga intervjua sa svjetski poznatim piscima, slikarima, umjetnicima, među kojima su mnogi koje niko, osim nje, nije uspio da intervjuiše.
 
Poznata je i kao predani borac za afirmaciju crnogorske kulture, a Francuska ju je 2013. odlikovala Ordenom viteza umjetnosti i književnosti, priznanjem koje su do sada iz Crne Gore dobili jedino Dado Đurić i Danilo Kiš. Možda je najbolji prikaz njene ličnosti sadržan u rečenici: “Branka Bogavac je posljednja renesansna Crnogorka koja u svjetskoj metropoli širi plemenitu misiju”.
 

Njena nova knjiga intervjua obuhvata ljude iz različitih sfera umjetnosti i ljudskog djelovanja, vrhunske svjetske pisce i poslenike kulture, ali i neobične ličnosti, koje objedinjuje zajednička tragična sudbina svojevrsnog izgnanstva i egzila.
 
“Mene je ova knjiga prepala, zapanjila, uplašila, ovo je strašna knjiga, knjiga strašnih ljudskih sudbina, koja pokazuje koliko je čovjek i mali i veliki, koliko je čudesan i spreman da izgine za slobodu i ideale”, kaže autorka o svom djelu.
 
Knjiga počinje intervjuom sa poznatim kineskim nobelovcem Gao Sinđijanom, koji je poslije Kineske revolucije morao da napusti domovinu i utočište pronađe u Francuskoj.
 
“Kada je počela Kineska revolucija, Sinđijan je pobjegao u selo da gaji pirinač. U teškim uslovima, izložen teroru i strahovladi, kada nije smio da razgovara ni sa sopstvenom ženom, suočen i sa teškom psihološkom situacijom, kada shvata da mora da kaže što osjeća i počinje da piše”, priča autorka o jednom od svojih junaka koji je morao da sakrije i svoje rukopise, zakopa ih u zemlju ili zapali, a dobio je kasnije najveće svjetsko književno priznanje.
 
Miraš Martinović, autor sjajne recenzije, istakao je da je “nova knjiga Branke Bogavac slojevita, fascinantna knjiga, moralni i estetski priručnik. Junaci ove knjige su besmrtnici, što bi mi bez njih, što bi mi bez ovakvih knjiga. Ja bih intervju sa kineskim nobelovcem štampao i dijelio ljudima kao putokaz mudrosti čovjeka kolosalnog, književnog duha i životnog iskustva”.
 
Mila Čordašević, urednica i lektorka knjige kazala je da je imala čast da autorku upozna u dvojakom svijetlu, kao lektorka i petog toma njene knjige “Razgovori u Parizu”, koju je KC Bar objavio 2008.godine.
 
“Upoznala sam je kao sjajnu publicistkinju i kao zanimljivu osobu nemirnog, istraživačkog i kosmoplitskog duha. Neposredna, otvorena, iskrena, senzibilna, intuitivna, intelektualno radoznala, širokog spektra interesovanja, vrlo obaviještena, hrabra kada je to trebalo i opčinjena svojim sagovornicima, koje bira po posebnim, visokim kriterijumima - to je za mene bila i ostala Branka Bogavac”, istakla je Mila Čordašević.
 
Za Kulturni centar Bar bilo je veliko zadovoljstvo i čast štampati ovako vrijedno djelo, rekao je Ćazim Nikezić, direktor KCB.
 
“Bogata izdavačka djelatnost barskog Kulturnog centra afirmiše zavičajne pisce, a Branka je rođena Crmničanka. Ona piše vanredne knjige, ali i širi mostove prijateljstva i ljubavi. Zato je naša draga gošća koja najavljuje otvaranje našeg multimedijalnog festivala Barski ljetopis”, kazao je na promociji Nikezić.
 

Knjigu “Od beznađa do nade” Branka je posvetila svom bratu Dušanu Bogavcu, novinaru, piscu, vizionaru, borcu za demokratsku i modernu Jugoslaviju koji je i stradao za te ideale, na što su bili spremni i junaci njene nove knjige, i sami veliki borci i sanjari.

Promociju u Baru autorka je nazvala “Veče prijateljstva”, na kojoj se srdačno zahvalila domaćinima i organizatorima, a posebno publici, koja je iz svih krajeva Crne Gore došla da je pozdravi i iskaže poštovanje stvaralaštvu, koje je plod ljubavi, erudicije i harizme kojom zrači Branka Bogavac.