Kultura

KUD Jedinstvo oduševilo u Poljskoj

by Željko Milović | 12:07:2015 | 17:49:25

Folklorni ansambl  KUD “Jedinstvo” je od 30. juna do 11. jula učestvovao na Internacionalnom folklornom festivalu – “Malopolska 2015.”.

Barski folklorni ansambl sa 30 članova se predstavio “Igrama iz Crne Gore” i “Igrama iz Spiča”, a publici su se posebno dopali segmenti iz “Spičanske svadbe”,kao izvrstan uvod u igru. Zbog atraktivnog crnogorskog “kola na kolo”, naš ansambl je otvorio i zatvorio festival.
 

Na manifestaciji su učestvovali i ansambli iz Južnoafričke Republike, Pakistana, Indonezije, Tajvana, Meksika, Irske, Sjeverne Osetije, Kipra i Turske. Sa preko četiri stotine učesnika, ovo je bio jedan od najvećih folklornih festivala u Evropi. Defilovali su ulicama Mislenica, Suhe Beskidke, Vadovica, Dobžčica i nastupali na scenama u tim gradovima, a propraćeni su od mnogobrojne publike koja jako cijeni kulturu i običaje drugih naroda.

Pored koncertnih aktivnosti članovi su imali priliku i da prikažu svoju nacionalnu kuhinju, pa su priganice sa sirom, medom i maslinama, uz ruštule, jako brzo nestale sa štanda KUD “Jedinstvo”. Upriličen je i prijem kod potpredsjednice Opštine Krakov, gdje je KUD “Jedinstvo” dobilo Cetrifikat o učešću i posebnu zahvalnicu. Za članove ansambla, realizovan je i obilazak Krakova i njegovih najvećih znamenitosti - zamka Vavel i Jevrejske četvrti.

U slobodno vrijeme, na festivalu su održavani fudbalski okršaji između učesnika, a naši su se pokazali dobro – savladali  su fudbalere Zulu plemena,ali i Kiprane i Meksikance.
 

Odlazak KUD “Jedinstvo” u Poljsku omogućili su Opština Bar, Ministarstvo kulture Crne Gore, Turistička organizacija Bar i Kulturni centar Bar.