Kultura

Slijepi glumci: priča o nama, vama i njima

by Nedeljka Pavlović | 20:07:2015 | 16:16:29

Sinoć je na Ljetnoj pozornici, u okviru „Barskog ljetopisa“ odigrana pozorišna predstava „Jučer sam se sjetio plave“, Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba. Teško je objasniti zbog čega je predstava sa puno nagrada i priznanja prošla u Baru nezapaženo, uz  malobrojnu publiku.
 
„Priču o nama, vama i njima“, kako se u jednom momentu kaže u predstavi, izveli su talentovani  slijepi i slabovidi glumci, Dajana Biondić s psom Zdenkom, Suzana Bliznac, Milenko Zeko i Vojin Perić.
 
Kazalište "Novi život“ godišnje odigra 80 predstava, od čega dvije premijere. Dobitnici su brojnih nagrada na međunardnim festivalima, obišli puno zemalja, i u razgovoru nakon predstave istakli zadovoljstvo zato što puno igraju u Crnoj Gori. Dogovorili su saradnju sa Festivalom u Kolašinu i Pozorištem slijepih pri podgoričkom „Homeru“.
 
"Ja se ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši  vaša. A možda me još više od vaše plaši njihova. Jer, njihova sljepoća može naškoditi i meni i vama, a vaša samo vama. Meni je žao vas. Žao mi je svih koji me žale, pa se bojim da ćemo od silne uzajamne žalosti i proplakati, i pretvoriti se u klupko slanog tekućeg kamena od kojeg duša vene i svijet se gubi napamet“ - insert iz sinoćnje predstave Kazališta "Novi život“, najstarijeg pozorišta slijepih na svijetu, možda je najbolji  odgovor na naše, vaše i njihove poglede.