Kultura

Timotijev na Trgu pjesnika

by Željko Milović | 03:08:2015 | 22:20:12

Barski pisac Miroslav Jovanović Timotijev predstavio se tokom književne večeri na Trgu pjesnika u Budvi. Moderator je bila novinarka Vesna Šoškić.
 
Šoškićeva je Timotijeva predstavila kao sveobuhvatnog pisca, umjetnika u pravom smislu te riječi koji voli poeziju i živi s njom, i koji pjesništvo doživljava kao vid komunikacije sa uzvišenom.
 
„Pisanje poezije pomjera Boga u meni na neko vidljivije mjesto. Pola života daš riječima, drugoj polovini se nadaš. Ne možeš biti bogat bez riječi, kao ni srećan samo s njima. Poeziju doživljavam kao univerzum, a ona, kao i religija, ima ulogu da prenosi tajnu, a širi obožavanje. Za razliku od religije, poezija dozvoljava slobodnu misao. Vjerujem i religiozan sam, ali samo u poetskom smislu“, rekao je Timotijev.
 
Timotijev je, osim kao „princ grobljanske poezije“, podjednako uspješan i kao dječiji pisac, i pisac ljubavnih pjesama, odličan i u kratkim pričama i esejima.
 
„Ne mogu da budem paralelno u tim svjetovima. Ja sam, pišući poeziju za odrasle, osjećao solarnu drhtavicu i nadahnuće, blizu hibrisnog pjevanja, blizu božanstvu. Pišući dječiju poeziju, izradovao sam se, osjetio sjedinjenje onog djetinjeg u meni i univerzalne poruke dječije čistoće“, istakao je Timotijev.
 
Govoreći o tome kako često u obraćanjima koristi citate velikih ljudi, Timotijev je naveo da to radio da se pokaže pametniji i da bi dokazao obrazovanje, već su oni bili „duhovna hrana i određivali viši nivo u mom mišljenju i govoru“: „Da nije bilo misli velikih ljudi, ja bih odradio još nekoliko prosječnih knjiga, oni su mi bili autocenzura“.


I pored izuzetnog kvaliteta i kultnog statusa kojeg ima među uživaocima svoje poezije, Timotijev nezasluženo nije u prvoj ligi crnogorskih pisaca, iako ga rijetki ovdašnji književni kritičari veoma uvažavaju.
 
„Mislim da je prije bila impresionistička kritika, a mi danas imamo normativnu kritiku koja stavlja značaj kritike iznad same pjesme, pojavljuje se kao nadređeni sudija, bez emocija i ulaženja u djelo“, objašnjava Timotijev i kao suprotan primjer navodi Svetlanu Kalezić Radonjić, koja je „odradila metafizički moje pjesničko, filozofsku provenijenciju jedinog pjesnika grobljanske poezije“.
 
Iako je dobitnik niza književnih nagrada, potencira da ih, da se pita, ne bi dodjeljivao, ili bi ih dodjeljivao samo mladim pjesnicima: „Više bih volio da nagrada nosi moje ime, no da je dobijem. Ne treba pisati da bi dobio nagradu, već da nagrada nosi tvoje ime“.
 
Miroslav Jovanović Timotijev je nedavno proslavio 45 godina rada, i povodom toga publikovao pjesničku zbriku „Šaptač u groblju“, izdanje Kulturni centar Bar - svojevrsni izbor poezije za odrasle ovog odličnog i autentičnog pjesnika. Ovo književno veče na Trgu pjesnika je bilo jedno u nizu obilježavanja njegovog književnog jubileja.