Kultura

Barani na Ratkovićevim večerima poezije

| 08:09:2015 | 10:33:31

Nedavno održane Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom polju umnogome su bile u znaku Barana.
 
Trećeg septembra mr Milun Lutovac je otvorio u galeriji Centra za kulturu Bijelo Polje izložbu “Virski”, posvećenu preminulom likovnom umjetniku iz Virpazara Branislavu Banju Mistoviću. Osim njega, na otvaranju su bili i koautori izložbe Petar Vujošević i Zoran Mistović, Banjov brat.

 
Dva dana kasnije, upriličena je u biblioteci “Ćamil Sijarić” u Godijevu, rodnom mjestu poznatog pisca promocija knjige “Lirizam u romanima 'Nevidbog' Rista Ratkovića i 'Mojkovačka bitka' Ćamila Sijarića”, čiji je autor mr Milun Lutovac. O knjizi su govorili sarajevske književnica Hasnija Tuna Muratagić – recenzentica ove, treće stručne knjige Lutovca, i sam autor.

 
“Vrelo Ratkovićeve i Sijarićeve inspiracije je Bihor, njihov najuži zavičaj. Opčinio ih je svojom osobenošću, egzotikom, netaknutom prirodom, ali i svojim protivrječnostima, hrontopičnim shvatanjima i životom. Od civilizicijskih slojeva: ilirsko-rimskog, vizantijsko-hrišćanskog, romansko-germanskog, autori su najdublje zahvatili iz oponetnosti i prožimanja orijentalno islamske i slovensko-pravoslavne  tradicije i kulture. Pandan slojevima, koji čine strukturu bihorskih temelja, su velovi, vidljivi za slikare i pjesnike. Velovi neba (prisutnog u svim  Sijarićevim pričama), zeleni velovi, kojima je ogrnut čitav taj kraj, bijeli velovi izmaglica i sniježnih predjela. Akustični velovi, protkani kroz pejzaže: žubor voda, romor gora, huka oluja, pjesme kiše ili opomena groma. Velovi tradicije, folklora, kulture, velovi na čovjeku i u čovjeku, kojima se prekriva i štiti od tuđina, a nerijetko i od sebe sama”, rekao je na promociji Lutovac.

 
Pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev predstavljao je Barane na ovoj značajnoj pjesničkoj smotri. Govorio je svoju poeziju 3. septembra ispred kuće Rista Ratkovića, u društvu Slaveta Đorđa Dimoskog iz Makedonije, Faiza Softića (Luksemburg), Ivice Prtenjače (Hrvatska), Faruha Šehića (BiH), Jasmine Topić, Dragana Velikića, Duška Novakovića (Srbija). Na bjelopoljskom radiju je imao 45-ominutno gostovanje posvećeno njegovoj jubileju (50 godina pjesništva), barskim festivalima, poetici Rista Ratkovića...

 
Barski glumac Dragiša Simović je vodio pjesničke časove u osnovnim školama “Risto Ratković”, “Milovan Jelić” (Pavino Polje) i u osnovnoj školi u Tomaševu. Takođe, sve tri noći je pred kućom Rista Ratkovića govorio njegove stihove sa glumcima Izetom Mulabegovićem i Mirom Nikolić.