Kultura

Timotijev u svom Nikšiću

by Željko Milović | 25:09:2015 | 08:57:50

Na ovogodišnjim 18. Nikšićkim književnim susretima, čiji su organizatori Opština Nikšić i Ministarstvo kulture Crne Gore, sa eminentnim piscima iz Crne Gore i regiona (Filip David, Ljubomir Ršumović, Ognjen Spahić, Miraš Martinović...) učestvovao je i Miroslav Jovanović Timotjev, pjesnik iz Bara.
 
Timotijev je na TV Nikšić i Radio Nikšiću imao zapaženo gostovanje, u okviru koga je govorio o svom jubileju – 45 godina književnog stvaralaštva, o prvim Nikšićkim književnim susretima 1970. godine (prekinuti 1996, obnovljeni 2014), i evocirao uspomenu na svoju pjesničku sabraću Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Gojka Janjuševića, Novicu Tadića i Milana Duga Krivokapića.

 
Gostovao je i u četiri nikšićke osnovne škole, gdje je sa pjesnicima Dušanom Govedaricom, Velimirom Ralevićem, Blagom Žurić... govorio djeci svoje pjesme, pričao o maslini o festivalima BLJ i susreti... Timotijev je istakao da je „46 godina živio u Nikšiću, gdje se pjesnički rodio, a da 18 godina živi u Baru, gdje se pjesnički afirmisao i ostvario“.
 
Pozvan je na Gornjogradske književne susrete u Zagrebu od 2. do 5. oktobra. To je manifestacija  koja okuplja stotinjak pjesnika iz regiona, i predstavljaće na njoj crnogorsko pjesništvo.