Kultura

Miranović predstavila kolekciju i u Zagrebu

by Željko Milović | 18:10:2015 | 19:52:34

U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro”, u čuvenom zagrebačkom muzeju “Mimara” održano je pjesničko-muzičko veče “Dok bude mladosti i nemira u meni” najpoznatije pjesnikinje – tekstopisca Crne Gore Maje Perfiljeve. Specijalna gošća bila je istoričarka umjetnosti i modna dizajnerka iz Bara mr Anastazija Miranović.

Perfiljeva piše pjesme od desete godine, a školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti. U javnosti se pojavljuje prvi put u studentskim danima, a njeni su stihovi postali “opšta mjesta” jugoslovenske zabavne, pop i rock muzike. Ova rođena Tivćanka autorka je tekstova čuvenih balada pop-rock muzike u izvođenju “Indexa”, Duška Lokina, Zdenke Vučković i Iva Robića, Miša Kovača, Radojke Šverko, Dalibora Bruna, Zlatka Pejakovića, Hašima Kučuka Hokija, Hrvoja Hegedušića i dueta Buco i Srđan, grupe “COD”, Vesne Pisarović, a najpoznatija “zavičajna” pjesma je “Bokeljska noć”, koju su u alternaciji na festivalu “Split ‘66” otpjevali Vice Vukov i Radmila Karaklajić, nezvanična kotorska himna.
 
Gosti večeri su bili hrvatski muzičari i izvođači Zdenka Kovačiček - čuveni jazz vokal, Branko BogunovićLadislav Račić i crnogorski izvođači i autori Anita Popović Nanerli, Dušanka Belada i Nikola Trtica.

Anastazija Miranović se zagrebačkoj publici u “Mimari” predstavila selekcijom modela iz posljednje, vrlo zapažene kolekcije “Crnogorke - vile gorske i primorske”, premijerno prikazane ovoga ljeta pred  katedralom u Kotoru na Internacionalnoj smotri mode u društvu slavnog maga svjetske modne scene Jean Paul Gaulttera (Žan Pol Gotijea).