Kultura

Moda - to smo mi

by Silvija Vukelić | 21:10:2015 | 23:18:57

U sklopu pratećeg programa XX Internacionalnog TV festivala Bar, u konferencijskoj sali hotela “Sea Fort” u Sutomoru održana je prva od planirane tri radionice. Studenti i gosti diskusije su kroz interakciju razmatrali šta znači pojam “Modna inteligencija”.

 
Moderator radionice Smiljana Grujić, psihološkinja i psihoterapeutkinja, naglašava: “Moda - to smo mi. Svako od nas na svjesnom ili nesvjesnom nivou šalje određene poruke i što više smo svjesni svojih unutrašnjih stanja, osjećanja i potreba, postajemo svjesniji i poruka koje šaljemo kroz modni stil”.

 
Učesnici radionice, pored Srđana Švelja - modnog urednika magazina “Joy” i Andrijane Popović - psihološkinje mode, bili su i gosti iz Italije: semiolog Patricia Calefato, sociolog Claudia Attimoneli, urednik “Gazzeta di Mezzogiorno” te docent mode i dizajna Florisa Scinamea.
 
Dizajnerka aksesoara i vajarka Katarina Zlajić smatra da malo ko danas njeguje sopstveni stil. “Smatram da je moda vrsta umjetnosti. Međutim, isto kao što ima dobrih i loših slikara, vajara i uopšte umjetnika, tako ima i loših modnih dizajnera. Ja se trudim da svaki komad nakita bude precizno izrađen i autentičan”, naglašava Zlatić.

 
Janja Bjelić, studentkinja kamere sa Akademije umjetnosti u Banja Luci, na radionici je naučila puno stvari o kojima, kako kaže, nikada ranije nije razmišljala. “Bilo je zanimljivo čuti kako na naš stil oblačenja utiču naše emocije i potrebe. Saznanja iz ove radionice će mi poslužiti, ne samo za izražavanje preko odjeće, odnosno mode, već  i u poslu, s obzirom da se bavim vizuelnim umjetnostima”.


Druga panel diskusija “Moda i TV - Ogledalo realnosti i ekspresija karaktera” na programu je u četvrtak u “Sea Fortu” u 17:00. A filmski i televizijski reditelj Draško Đurović u petak na istom mjestu u 11:00 održaće predavanje na temu “Struktura sekvence između filma i video spota”.