Kultura

Panel diskusija: Moda i televizija

by Darija Marđokić | 23:10:2015 | 09:33:25

Druga panel diskusija “Moda i TV - Ogledalo realnosti i ekspresija karaktera”, održana je sinoć u hotelu “Sea Fort”, u okviru pratećeg programa XX Internacionalnog TV festivala Bar.
 
Medijator diskusije bio je italijanski novinar Livio Costarella. Učesnici su svojim svjedočenjima govorili o ljepoti stvaranja i o onome što je danas moda sa stanovišta teorija koja istražuje sve one pojave koji su vidljivi u smislu filma, televizije i kanala koji prenosi fenomen mode i koji širi njenu poruku.

 
Psihološkinja mode Andrijana Popović  je svojom prezentacijom “Modni identitet pod uticajem medija” objasnila vrijednost estetskog danas.
 
“Ono što ja vidim danas u svijetu mode je da postoji kriza estetskih vrijednosti koji uslovljavaju bulimiju vizuelnog identiteta, zato što je konzumizam stavio u kritičnost lični osjećaj. Danas možemo govoriti o potrebi za ličnim identitetom u očima drugih. Postajemo svjedoci pasivnog učešća svijesti u kolektivnom sindromu ogledanja, u traženju sopstvenog identiteta. Ogledanje je potreba koju zadovoljavamo manifestnim sekvencama - kadrovima masovne kulture, medija i mode. Kreiramo virtuelni svijet koji je nedostižan u realnim odnosima, ali istovremeno, ta njegova irealnost postaje dio naše svakodnevnice. Kultura mase utiče dvojako na nas. Sa jedne strane nam pruža sve što nam nedostaje i time odvlači našu pažnju od svakodnevne banalnosti, dok sa druge strane podstiče na imitaciju, nudeći nam recepte za srećan život. U tom šablonu moda i televizija stvaraju mitove koji su praćeni, imitirani i time njihova ljepota postaje zarazna.

 
Prenosi osjećanje privlačnosti, važnosti, poštovanja, čak i mijenja vrijednosti u socijalnim odnosima, položaju i statusu”.
 
Jedna od autorki “Modne inteligencije”, psihološkinja i psihoterapeutkinja Smiljana Grujić, kazala je šta je vodilo kao jednu od autorki ovog projekta. “Modni stil govori o svakom od nas. Svi imamo svijest da u svakom djeliću života imamo pravo da biramo i da svako treba da nauči da bira, da ne bude sputan različitim vrstama neprijatnih emocija da iskaže svoj potencijal koji nosi u sebi.
 
Modni urednik Srđan Šveljo je u svom testimonijalu govorio o strahovima i slobodi ekspresije. “Televizija kao najvažniji medij je nametnula uniformisanost. Ono što je tipično za naš region je nametanje turbo-folk kulture koja je definitivno uništila lijepu modnu priču koja je išla u dobrom pravcu od 80-ih ka ovamo. Sva ta uniformisanost koja se desila u međuvremenu, mislim na mlađe ljude, negdje je rezultat straha od toga da se bude različit, bez obzira što većina od njih želi da izgleda drugačije , ali ne smije zbog predrasuda, stereotipa, osude koju imaju od društva”.

 
Gost ove panel diskusije bila je i modna kreatorka Anastazija Miranović, koja je istakla da televizija kao najmasovniji medij mnogo utiče na formiranje kulturnih obrazaca. “Mogu da kažem da je u opštem svijetu puno mode, ali malo inteligencije u modi. Televizija ne stvara kulturu, ali stvara obrasce jer se gledaoci identifikuju sa onim što vide na malim ekranima. Tu dolazimo do problema gdje nemamo individue sa stavom, individue koje znaju da daju poruku, jer moda je prije svega neverbalna komunikacija”.
 
Učesnici panel diskusije bile su i gošće iz Italije, autorke knjige “Fashion Intelligence”: semiolog Patricia Calefato, sociolog Claudia Attimoneli i docent mode i dizajna Florisa Scinamea.