Kultura

VIDEO: Kuda dalje sa TV Festivalom?

by Vesna Šoškić | 23:10:2015 | 10:55:30

Barski Internacionalni TV Festival ispunio je misiju zacrtanu u turbulentnim godinama njegovog nastanka - uspostavljanje pokidanih veza između naše zemlje, regiona i svijeta, afirmaciju TV stvaralaštva i unaprijeđenje vodećeg medija. Danas, poslije 20 godina, treba mu reorganizacija i novi programski koncept, složili su se učesnici okruglog stola “Dvadeset godina Internacionalnog TV Festivala - kako dalje”.

 
Nove ideje prezentirao je njegov utemeljivač, nekada poznati televizijski autor i inicijator i osnivač filmskog festivala u Neumu i Puli, član Organizacionog odbora Jugoslovenske Radio Televizije Pero Radović.

 
“Festival treba organizaciono redefinisati, jer je još uvijek NVO, a formirale su ga Vladine institucije. On bi trebalo da postane relevantna državna institucija i da se dalje razvija kako priliči takvim institucijama” - Radović smatra da bi trebalo redefinisati i takmičarske kategorije, uvesti kotizaciju za učesnike, ali i inovacije u programskom dijelu.
 
Opština Bar i Ministarstvo kulture, kao pokrovitelji, imaju ista promišljanja o budućnosti festivala.

 
“Iskustvo i sugestije Pera Radovića biće korisne u daljem festivalskom trajanju. TV Festival mora biti posebna budžetska jedinica, ili u okviru Opštine ili Kulturnog centra i mora raditi čitave godine. Ne možemo, uz svo uvažavanje truda, napora i dostignuća organizatora, raditi mjesec-dva prije festivala i intenzivno desetak dana u vrijeme njegovog održavanja. On je velika šansa za Bar i Crnu Goru, za promociju i saradnju. Imao je univerzalni značaj kada je nastao, a ovih dana svjedoci smo da se ponavljaju neki nemili događaji iz prošlosti za koje smo mislili da su zauvijek iza nas. Ovaj festival se bori protiv recidiva prošlosti i ta dimenzija mu daje posebno na značaju”, kazao je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 
“Internacionalni TV festival je značajan poduhvat nastao u burnim društvenim okolnostima, kada je medijska scena bila u velikom iskušenju. Televizijska ostvarenja nam omogućavaju da upoznajemo kulturu drugih zemalja i budemo senzibilni na različitosti. Cijenim da bi u interesu TV festa, ali i samog TV stvaralaštva, najprije trebalo razgovarati o institucionalnoj organizaciji, njegovom kontinuiranom i sistematičnom razvoju. Ministarstvo kulture daće tome puni doprinos”, kazao je Ilija Subotić, predstavnik resornog Ministarstva.

 
Dr Boris Mijović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti u Opštini Bar, zahvalio se Peru Radoviću i lokalnoj upravi na utemeljenju i podršci TV festivalu, koji je, kako je istakao, “postao otvorena kapija Bara i Crne Gore prema svijetu, opstajao i širio se svih ovih godina i nadmašio sam sebe u organizacionom smislu”. Mijović je naglasio da je  značajni momenat u trajanju Festivala bio kada je dobio status manifestacije od posebnog značaja za kulturu države i finansijsku podršku Ministarstva kulture.
 
Antonio Bruni, predstavnik RAI, dugogodišnji učesnik i prijatelj festivala, osvrnuo se na kvalitet programa, a Kleart Duraj iz albanske nacionalne televizije istakao je ogroman značaj TV festivala u podsticanju kvalitetnog stvaralaštva, ali i međuregionalnoj saradnji.
 
Televizija Crne Gore, kao koproducent, prirodni je saradnik festivala, ali i institucija posebno zainteresovana da on i dalje napreduje i bude još bolji.

 
“Mnogo je kvalitetnih programa, ali malo ljudi koji se druže, sarađuju, razmjenjuju iskustva. Trebalo bi razmisliti da li zadržati svjetsku dimenziju ili ga svesti na region, kako bi se lakše sreli, razgovarali. Takođe, osjeća se potreba i za redefinicijom takmičarskih kategorija, jer imamo emisije koje nijesu tipično televizijske”, kazala je jedna od urednica u RTVCG Jovanka Kovačević Đuranović. Ona je istakla i da na festivalu postoji nagrada za glumca ili glumicu, a ne postoji za novinare, a festival je televizijski.
 
Čitave godine trebalo bi imati programe u funkciji festivala, jedan dan na TV festu trebalo bi posvetiti nekoj od velikih svjetskih televizijskih kuća, moglo bi se razmišljati i o promjeni termina održavanja, možda u u septembru, bili su još neki od prijedloga koji su se čuli na okruglom stolu “Dvadeset godina Internacionalnog TV fetivala u Baru - kako dalje”.