Kultura

Na pressu svi članovi žirija govorili u superlativima

by Vesna Šoškić | 23:10:2015 | 22:33:37

Svi programi na TV festu dobili su odlične ocjene žirija, izrečeno je na današnjem pressu, jedinom upriličenom nakon otvaranja festivala.  

 
Predsjednik žirija Antonio Bruni je pjesnik, pisac,novinar i dizajner namještaja. Karijeru je izgradio na italijanskoj državnoj TV RAI, gdje je radio kao voditelj, producent, reditelj, novinar i urednik programa.
 
“U potpunosti sam zadovoljan svim programima u takmičarskoj selekciji, a nagrade ćete saznati večeras”, kazao je Bruni.
 
Apiyo Amolo, članica žirija iz Švajcarske, rođena je u Keniji, a živi i radi u Cirihu. Internacionalnu slavu i nagrade stekla je filmovima koji su prikazivani u 26 zemalja na četiri kontinenta. Švajcarska aktivistkinja i filmski reditelj je najpoznatija po svojoj borbi protiv rasiszma u Švajcarskoj, opisanoj u njenom nagrađivanom filmu “NOT Swiss Made”, kao i po učešću na 56. Bijenalu u Veneciji 2015. Kao bivši projektni menadžer u UNICEF-u, za Vijetnam, ova “afrička kraljica” dodirnula je ljude širom svijeta svojim šarmom i energijom.
 
“Bila sam već na TV festivalu u Baru. Veoma sam srećna što sam ovdje. Festival je izuzetno dobar, posebno dokumentarni program. Ovo su neki od najboljih filmova koje sam vidjela u posljednje vrijeme. Teško je bilo odlučiti kojima dati nagrade, što već govori dosta o kvalitetu”, rekla je na press konferenciji Amolo.

 
U hotelu “Sea fort”, gdje su smješteni VIP gosti i učesnici festivala, razgovarali smo uoči dodjele nagrada i sa još dva člana žirija - Tali Ohaion iz Izraela i Danilom Marunovićem,mladim rediteljem iz Crne Gore, prošlogodišnjim dobitnikom specijalne nagrade na barskom TV festivalu.
 
Tali Ohaion je multimedijalna umjetnica, rediteljka, pisac, tekstopisac, producent. Autorka je brojnih ostvarenja koja su postigla veliki uspjeh, ne samo u Izraelu: “Najbrojnija selekcija - dokumentarni program je i najbolja. Ima divnih i strašnih priča, ali i i filmovi u ostalim kategorijama su odlični”.
 
Na insistiranje da konkretizuje čija produkcija je najbolja, Ohaion je kazala da je to italijanska: “Iako su svi programi odlični, ipak je bilo jasno koji će film pobijediti”, rekla je Ohaion.

 
Danilo Marunović se složio sa kolegama o kvalitetu takmičarske selekcije, izdvajajući, uz dokumentarni, i igrani program.
 
“I sam sam iznenađen koliko su dobri neki igrani filmovi. Moj favorit je film iz Francuske. Zdušno sam se zalagao da dobije nagradu, ali ne mogu vam još, do zvaničnog zatvaranja festivala, reći ko su pobjednici”, bio je jasan Marunović.
 
Inače, autori svih nagrađenih flimova su danas doputovali u Bar i čekaju zvanične odluke žirija.