Kultura

TV festival prilika da se uspostave kontakti

by Vesna Šoškić | 23:10:2015 | 22:51:48

Dvadeseti Internacionalni TV festival je obilovao interesantnim gostima. Među njima su i Vanja Vardijan iz Slovenije i Andre Versaille iz Belgije.
 
Vanja Vardijan je urednik Informativnog programa na TV Slovenija. Veoma je uspješan televizijski novinar, o čemu svjedoče izvanredni dokumentarni filmovi, čiji je autor. Gost je ovogodišnjeg barskog TV festivala, a prije nekoliko godina bio je i član žirija.

 
“Slovenija je na festivalu zastupljena sa jednim zanimljivim filmom koji govori o sinovima, koji, i kada napune 30 godina, žive sa majkama. Nije to specifičnost samo Slovenije”, kaže Vardijan, i dodaje da rezultat slovenačkog kulta majčinstva jeste tipični Slovenac koji je patološki opsjednut majkom.
 
Vardijan ističe da i Javni servis u Sloveniji, kao i ostali u regionu, kuburi sa novcem, kada je riječ o produkciji.
 
“Trudimo se da u koprodukciji sa drugim, jačim televizijama, napravimo dobre filmove, a i dostupni su nam fondovi EU, što je značajno. Barski festival je upravo prilika da se uspostave kontakti i ostvari neki vid regionalne saradnje”, kaže Vardijan.


Na barskom Internacionalnom TV festivalu, film koji je ostavio snažan utisak na one koji su ga vidjeli jeste dokumentarac “Ruanda, život teče dalje”, belgijskog autora Andre Versaillea.
 
“Ruanda, život teče dalje” je potresan film koji govori o šest žena manjinskog naroda Tutsi, koje su silovane u aprilu 1994. od strane pripadnika naroda Hutu. One pričaju o svojoj mučnoj sudbini -silovanju, trudnoći, rođenju djeteta koje je posljedica silovanja, lutajućem životu na koji su osuđene sa bebama rođenim zbog okrutnosti muškaraca. Dvadeset godina kasnije, film prati ove žene i njihovu djecu koja su sada mladi, odrasli ljudi.

 
“Od 2008. sam pokušavao da napravim ovu priču. Trebalo je zadobiti povjerenje tih žena da pričaju o tako delikatnim i teškim stvarima i da, na kraju, ponovno preživljavaju grozne momente svog života. Trebalo je da dobiju i dozvolu od svoje porodice da javno progovore o silovanju, koje je postalo oružje masovnog uništenja i u drugim zaraćenim zemljama. To su strašna silovanja kojima je cilj što veća tortura i povređivanje”, kazao je Versaille.
 
On ističe da je film već prikazan u mnogim zemljama i na nekim festivalima i da je dobijao nagrade. Vidjele su ga i žene, junakinje i žrtve, i “mogu vam reći da su reakcije fantastične. Ja sam i dalje u telefonskom kontaktu sa nekima od njih i reći ću im da sam bio u Baru i da su ljudi ovdje oduševljeni filmom”, rekao je Versaille, i dodao da su mu utisci o Baru i festivalu veoma lijepi.
 
“Drago mi  je što sam ovdje prvi put, srdačno pozdravljam domaćine i organizatore, koji su svi ljubazni i predusretljivi”, kratko je kazao belgijski autor.