Kultura

O lijepom u Dvorcu kralja Nikole

by Darija Marđokić | 23:10:2015 | 23:01:05

Fondacija Slobodan Stojanović je u sklopu pratećeg programa XX Internacionalnog TV festivala predstavila multimedijalni projekat „Nešto lepo“ u Dvorcu kralja Nikole.
 
Riječ je o knjizi, internet sajtu, facebook stranici i mini TV seriji pod tim naslovom, nastalim iz bogate pisane zaostavštine dramskog pisca Slobodana Stojanovića koje u kulturi, umjetnosti i životu na neki način primjećuju “nešto lepo”.

 
O projektu su govorili poznati reditelj i novinar Dragomir Zupanc i Miloš Stojanović, sin pisca Slobodana Stojanovića, autora pomenute knjige. Medijator projekta bila je novinarka Maja Popović.
 
Miloš Stojanović objasnio je kako je nastao multimedijalni projekat “Nešto lepo”: “Sva djela koja je pisao, on je uvijek pronalazio nešto lijepo i u ružnim temama. Tako je krenulo, napravili smo sajt i facebook strancu, gdje smo počeli da objavljujemo njegove priče i tu su ljudi pokazali da ipak žele da vide nešto lijepo”.

 
Publika je imala priliku da pogleda tri epizode serijala “Nešto lepo”, čiji je reditelj upravo Zupanc. On je kazao da je premijera ove serije u Baru potpuno usaglašena sa dešavanjima na festivalu koji je najvažniji u regiji u oblasti televizije: „Jako nam je bilo važno da barska publika preko teksta Slobodana Stojanovića osjeti tu neku finu duhovitost koju je pisac njegovao u svom tekstu i to što, kad pogledaju epizodu u kojoj Dragan Nikolić govori o starenju, kafanama, tikvanima, da to bude nešto lijepo“.
 
Zanimljivo je da su priče koje su izabrane pričane sredinom devedesetih, ali čini se da su teme apsolutno aktuelne u bilo vrijeme.

 
Serija se sastoji iz dvadeset malih dramskih vinjeta koje prosječno traju sedam minuta. U svakoj epizodi serijala glumac Dragan Nikolić priča gledaocima po jednu priču.
 
Fondaciju su osnovali Miloš i njegova sestra Katarina Vukobratović kako bi čuvali uspomenu na svog oca, Slobodana Stojanovića.