Kultura

Grand Prix TV Festivala produkciji RAI

by Vjera Vučićević Knežević, photo by Sergej Zabijako | 24:10:2015 | 18:20:44

Grand Prix jubilarnog 20. Internacionalnog TV Festivala pripao je filmu “Max i Helena”, u produkciji RAI / Italija, zbog “produkcijske vrijednosti, režije, glume i scenarija. Svi ovi elementi čine jedinstvenu ljubavnu priču za vrijeme holokausta” - saopšteno je u obrazloženju prilikom dodjele nagrada TV festivala noćas u Baru. Ovo ostvarenje dobilo je i “Zlatnu maslinu” u kategoriji igranog programa.
 
Nagrada “Zlatna maslina” u kategoriji dokumentarnog programa pripala je fimu “Ruanda, život teče dalje” u produkciji belgijske kuće Julie Freres, zbog načina na koji je predstavljen genocid između Huta i Tutsa u Ruandi, posmatran očima ženskih žrtava, koje su sramno odbačene, stigmatizovane i prisiljene da se konstantno oslobađaju obrednih silovanja, tako što na svijet donose svoju neželjenu djecu. 
 
Nagrada za najbolji autorski pristup u kategoriji dokumentarnog programa pripala je francuskom filmu “Kopilad” zbog jasno opisane uloge žena u patrijarhalnoj monarhiji rastrzanoj između tradicije, modernog vremena i islama.
 
Priznanje za najbolji vizuelni identitet u kategoriji dokumentarnog programa dobilo je ostvarenje “Kejtin izbor” u produkciji RAI, nastalo kao rezultat stvarnih spašavanja migranata u mediteranskom moru od strane italijanske mornarice.
 
“Zlatna maslina” za najbolji autorski pristup u kategoriji igranog programa pripala je filmu “Ljubavnici umiru stojeći” u produkciji “Yourself Samadzadah” iz Iraka, zbog napete i duboko potresne priče između dva neprijateljska vojnika tokom rata između Iraka i Irana.
 
“Zlatnom maslinom” u kategoriji “najbolji vizuelni identitet u igranom programu” okitio se film “Američka pisma” u produkciji Češke televizije, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji igranog programa dobio Federic Bayer Azem za ulogu u filmu “Sve je lažno” u produkciji “Jean Marie Villeneuve” iz Francuske. Nagradu za najbolju žensku ulogu u toj kategoriji dobila je Delbar Dosky, koja je zbog “veoma delikatnog, preciznog i autentičnog načina glume” u iračkom filmu “Gdje je zemlja” ostavila najjači utisak na žiri.
 
U kategoriji ekologije i turizma, najprestižnije priznanje jubilarnog TV Festivala u Baru pripalo je brazilskom filmu “Na licu mjesta” u produkciji MTVA Mađarska.
 
Nagradu “Zlatna maslina - Dragan Radulović” u kategoriji dječjeg TV programa pripala je filmu “Vučja glava” u produkciji Jonathan Hazana iz Francuske, zbog pažljivo odabranih glumaca.
 
U kategoriji kratkih TV formi na ovogodišnjem festivalu najuspješniji je, prema ocjeni žirija, bio irski film “Brenda”, dok je produkcijska nagrada TV smotre u Baru pripala mađarskoj kući MTVA.
 
Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumantarnog programa pripala je crnogorskom filmu “EOHA” u produkciji Vladimira Perovića, zbog toga što je “autor duboko zaronio u atmosferu krševite metafizike crnogorskog prostora i u apsolutnom odsustvu tragova moderne civilizacije ispričao nevjerovatnu priču o povezanosti čovjeka i životinje”.
 
Specijalna nagrada festivala u kategoriji kratkih TV formi pripala je španskom filmu “Crvena folija”, dok je specijalnu nagradu žirija u kategoriji dokumentarnog programa dobio film “Milosrdna kraljica” u produkciji TVCG.