Kultura

VIDEO: Uručena nagrada laureatu Bosiljki Pušić

by Vesna Šoškić | 20:11:2015 | 17:44:25

U Baru je sinoć,u Dvorcu kralja Nikole,održano veče posvećeno ovogodišnjem laureatu “Susreta pod starom maslinom”, hercegnovskoj književnici Bosiljki Pušić. Nagradu i plaketu poetesi, svestranom i orginalnom stvaraocu uručio je potpredsjednik Opštine Bar Zoran Pajović. Pjesme i priče Bosiljke Pušić govorili su glumac Dragiša Simović, učenik OŠ “Anto Đedović” Balša Đoković i djeca iz vrtića “Svetionik”.
 
Bosiljka Pušić već dugi niz godina ima zapaženo mjesto u književnosti za djecu. Objavila je 10 knjiga poezije, priča, bajki i dva romana.

 
“Njen stil je razigran, ali poučan i duhovit, mudar, veseo, ali odgovoran, prije svega prema najmlađim čitaocima. Knjige Bosiljke Pušić odišu ljubavlju i poučavaju djecu da poštuju i vole sve ljude bez obzira na njihove različitosti”, obrazloženje je festivalskog žirija, kojeg su činili književnik Milenko Ratković, pjesnik Rajko Joličić i mr Milun Lutovac - predsjednik.
 
U razgovoru sa upravnicom barske Biblioteke profesoricom Milom Čordašević, Pušić je otkrila da je pisanje za nju spašavanje, liječenje same sebe. Za djecu stvara jer su joj ona, kako je navela, “od svih sagovornika najdraža”.

 
“Volim njihovo poimanje svijeta, majka sam, baba, možda uskoro i prababa, što bih voljela da doživim. U nastojanju da ta komunikacija sa njima i svom djecom bude što čvršća, pišem sve te knjige, pritom ne zaboravljajući svoje djetinjstvo, lično iskustvo i muku odrastanja”, kazala je nagrađena književnica, koja ističe da “ako se ne uspostavi tijesna komunikacija između pisca i čitaoca, onda radite uzaludan posao”.
 
Na pitanje da li stvaralac za djecu mora imati maštu djeteta i kako do dječjeg srca, Bosiljka Pušić kaže: “Ako ste otvorili sopstveno srce, a imali dar da uđete u dječje srce, dječju maštu, onda je pravi put napravljen i komunikacija uspostavljena, a sve ostalo dar je kosmosa”.

 
Nagradu i plaketu “Stara maslina” Bosiljki Pušić uručio je potpredsjednik Opštine Bar Zoran Pajović.
 
“Čast mi je što imam priliku da Vas pozdravim u ime Opštine Bar, koja je tradicionalni pokrovitelj festivala ‘Susreti pod starom maslinom’, jer je prepoznala kvalitet manifestacije, koja promoviše kulturu, dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu. Barska opština i dalje će biti uz vas i dati vam svesrdnu podršku u toj značajnoj misiji”, kazao je Pajović. Bosiljka Pušić je uzvratila čestitku, naglasivši: “Svaka čast i čestitke Opštini koja ima sluha za ovakve događaje. Ovo se ne događa u svakoj opštini, nego u gradu Baru”.

 
Bosiljka Pušić je najavila novu knjigu “Moj sin Rambo Amadeus”, koja, kako je navela, “čeka ozbiljnog izdavača”.
 
Na svečanosti posvećenoj ovogodišnjem laureatu barskog Festivala, učestvovali su i Plesni studio “Habanera”, Vasilisa Savić na klaviru, dječji pisci, a o književnom stvaralaštvu Bosiljke Pušić govorila je Nađa Durković, urednica njene najnovije knjige “Bajkovita poema o žabljem svijetu”.
 
“Igra, glumi ova dama, s djecom svoje carstvo ima, rodila je sina Ramba, rastura s vicevima. Mnogo nam je draga Bosa, na Stradunu usred ljeta, da joj nije sijeda kosa, svi bi rekli super teta”, pozdravio je svoju koleginicu i stihovima čestitao nagradu pisac Tode Nikoletić.