Kultura

Nagrađeni najbolji za likovni konkurs Stare masline

by Darija Marđokić | 21:11:2015 | 01:14:31

U holu Doma kulture danas je, u okviru Festivala pod Starom maslinom, otvorena izložba likovnih radova i dodijeljene nagrade najboljim na konkursu “Stara maslina u vrtovima čovječanstva”.
 
Voditeljka programa i član žirija, mr Seida Belegović, istakla je da Opština Bar i Centar za kulturu pridaju veliki značaj Staroj maslini, okupljajući 29 godina na međunarodnom festivalu duhovnu elitu i mnogo darovite djece.

 
“Veliki broj prispjelih likovnih radova na konkurs, najbolje potvrđuje da je ovo najljepši festival za djecu u regionu, jer stablo Stare masline – simbol u simbolu mira, zdravlja, dugovječnosti i ljubavi je nepresušna inspiracija mladima i djeci. Ove slike uradila su djeca osobeneinspiracije i mašte, oni koji na njima svojstven način umiju bojom i linijom da zapišu osjećanja i pošalju poruku ljubavi, jasnim izrazom i srcem prema Staroj maslini, monahinji ispod Rumije u gradu Baru, luci mašte i dječijih snova”, kazala je Belegović.
 
Od pristiglih 686 radova za nagradni konkurs “Stara maslina u vrtovima čovječanstva” iz 26 osnovnih škola Crne Gore i Srbije izdvojen je 81 rad. Žiri u sastavu: predsjednik Muharema Muratovića, akademski slikar, Mr Seida Belegović, akademski grafičar, i Milorad Vukčević, likovni pedagog, sve nagrade je donio jednoglasno. Prvo mjesto pripalo je Miji Raičević (VIII razred, OŠ “Vlado Milić” – Podgorica), drugo Emreu Hrastovini (VII razred, OŠ “Boško Buha” – Pljevlja), a treće Mariji Pralas (VIII razred, OŠ “ Savo Pejanović” – Podgorica). Četvrtu nagradu je dobila Maja Martinović (VIII razred,  OŠ “Vukašin Radunović“ – Berane), a petu Minja Mijanović (VII razred,  OŠ “Luka Simonović” – Nikšić).

 
U obrazloženju se navodi da je žiri uživao u velikom broju prispjelih tematsko sadržajnih likovnih radova, a oni koji su izdvojeni za izložbu odlikuju se kvalitetom i jasnim likovnim izrazom prema Staroj maslini, simbolu prijateljstva, mira i ljubavi.
 
U okviru izložbe, organizovan je i kulturno-umjetnički program, na kome su nastupili PPU “Svetionik”, Plesni studio “Ellyte”, FA „Rumija“ i odjeljenje IV-4 OŠ “Blažo Jokov Orlandić” koje je vodila nastavnica Snežana Turković. Programom je obilježen i 20. novembar, Međunarodni dan djeteta.