Kultura

Saška kao Jovanka žena-ratnica-drugarica

by Željko Milović, photo by Anto Baković | 25:11:2015 | 12:13:11

Svi će se složiti – centralna ličnost jučerašnjeg vremeplovskog performansa “Drugarica Broz”, i pored (ne previše ubjedljivog) Tita, gomile pionira sa kapama i maramama, mercedesa i svega ostalog, bila je Aleksandra Vojvodić Jovović, koja je tumačila Jovanku Broz.
 
Bio je to zaista pun pogodak, i mnogi koji su unaprijed znali ko će iznijeti glavnu ulogu “Prve dame”, bili su mišljenja da je Saška ta koja može iznijeti Jovankin lik na zamišljeni način.  
 
Direktorica Muzičke škole ne krije da je, i pored svih nastupa na scenama širom Balkana, ovo bilo novo i vrlo stresno iskustvo za nju.

 
Seka Martinović i Neda Ivanović su imale povjerenje u mene i povjerile mi taj zadatak, a nije mi bilo svejedno. Pripremala gledajući stare snimke, pročitala sam knjigu o njenom životu ‘Moj život, moja istina’, i pokušala da sebi dočaram ženu - pukovnika, ratnicu, a opet elegantnu i nasmijanu, punu topline, ali nisam očekivala ovoliku količinu emocija”, kaže za Bar Info Saška Vojvodić. 
 
Ističe da je “još u šoku od sinoć”.
 
“U trenutku izlaska ma binu, kada se začuo prvi takt marša, krenula sam kako bi to ona hodala, hrabro i uzdignute glave, blagonaklonim osmjehom. Tih ne znam koliko minuta, činilo mi se kao da sam koračala kroz vječnost, suzbijajući suze, da budem iskrena. Željela sam da publika vidi nju, ne mene, i onda je neko povikao iz publike: ‘Evo je’, bilo je zaista emotivno, jedva sam se sabrala. Zadovoljna sam kako je sve ispalo, a i komentari su samo pozitivni”, zaključila je Aleksandra Vojvodić Jovović.