Kultura

Ovacije za Mitteleuropu

by Darija Marđokić | 27:11:2015 | 01:18:35

Pred punom salom Doma kulture večeras je održan koncert simfonijskog orkestra iz Italije - “Mitteleuropa”, a klavirski solista bio je Baranin Vladimir Domazetović.

Koncert se sastojao iz tri cjeline. Počeo je izvođenjem Respighijeve “Serenade”, nakon koje je uslijedilo jedno od najpoznatijih muzičkih djela ikada napisanih, Mozartov “Koncert u C-duru”, u kojem je klavirsku dionicu kao solista tumačio Domazetović. Posljednja cjelina koncerta počela je izvođenjem Schumannove “Simfonije br. 1”.

Koliko su Barani bili zadovoljni koncertom, govori činjenica da je na kraju svake numere, orkestar pozdravljen dugim, gromoglasnim aplauzom.


Domazetović je po završetku koncerta za Bar Info i Radio Bar govorio o saradnji sa ovim prestižnim orkestrom: “Saradnja sa orkestrom ‘Mitteleuropa’ traje više od godinu dana, a ostvario ju je dekan Muzičke akademije sa Cetinja Miran Begić. Na ovom projektu se radi oko godinu dana. Ove godine Muzička akademija proslavlja značajan jubilej, 35 godina od osnivanja, tako da se koncert može pripojiti njegovom obilježavanju”.

On  je kazao da je svirati Baru i Baranima najljepši osjećaj.

“Veliko je zadovoljstvo svirati sa ovim orkestrom, posebno što je koncert bio u mom gradu i prvi put pred ovoliko ljudi. U Baru sam odsvirao svoj prvi solistički koncert prije 25 godina, kada sam imao 14, tako da je ove godine i moj jubilej. Za tih 25 godina mislim da sam odsvirao skoro 30 koncerata. To upravo pokazuje koliko je Bar za mene značajan i kako iz njega crpim dobru energiju i kakvu energiju mi Barani pružaju”, ponosno je rekao Domazetović.


„Mitteleuropa“ orkestar nastao je uz podršku i dobru volju italijanske regije Friuli Venezia Giulia u cilju isticanja vrijednosti muzičkih talenata ovog područja. Orkestar njeguje i promoviše evropsku muzičku tradiciju i kulturu, kako u Italiji, tako i širom svijeta. Repertoar ovog orkestra obuhvata širok raspon kompozicija: od klasične, simfonijske i kamerne do savremene muzike, i od operskog repertoara pa sve do operete, mjuzikla i pop muzike. Orkestar je učestvovao na brojnim festivalima i međunarodnim događajima, nastupajući sa eminentnim svjetskim muzičarima. Njegov dirigent, Giovanni Pacor je tokom svoje dugogodišnje karijere predvodio mnoge evropske orkestre i ubraja se u slavne soliste koji su tokom godina radili na utemeljivanju Orkestra od samog njegovog osnivanja.

Projekat se realizuje uz inicijativu i saradnju regije Friuli Venezia Giulia, Ambasade Italije u Crnoj Gori, Muzičke akademije sa Cetinja i Kulturnog centra Bar.