Kultura

Promovisana Andrijaševićeva Istorija Crne Gore

by Pobjeda | 18:12:2015 | 12:34:44

U Biblioteci “Radosav Ljumović“ promovisana je “Istorija Crne Gore” uglednog barskog istoričara Živka Andrijaševića. Jednotomno djelo, izdato u Beogradu, predstavili su istoričar Dragutin Papović, politikolog Ivan Vuković i publicista i novinar Boro Krivokapić.
 
Istoričar Dragutin Papović konstatovao je da u knjizi Živka Andrijaševića nema suvišnih rečenica i da je sve podređeno kratkom i funkcionalnom iskazu koji zahtijeva veliku istoriografsku vještinu.
 
“Pokazao je da mu je intenzivno dvodecenijsko bavljenje istorijom Crne Gore omogućilo da uspješno stvara najšire istoriografske studije u okviru nacionalne istorije. Odlučno i naučno protumačio je ličnosti, događaje i procese koji dugo izazivaju žestoke sporove u istoriografiji, i na kojima se prelamaju različite nacionalne i državne ideologije” - kazao je Papović.
 
Kao jednu od osobenosti i prednosti “Istorije Crne Gore” naglasio njenu upotrebljivost.
 
“Može se koristiti i kao popularno i kao naučno štivo. Upotrebljiva je u nastavi istorije u školama, ali i na fakultetima. Data je u sažetoj formi, a istovremeno su u njoj iznešeni zaključci o ogromnim periodima, društvenim fenomenima, najznačajnijm ličnostima, događajima i procesima. U njoj se uočava istorijski smisao postojanja crnogorskog društva, državnosti i identiteta” - kazao je Papović.
 
Politikolog Ivan Vuković rekao je da zbog intelektualne hrabrosti sa kojom se taj autor suočava sa problemima našeg kolektivnog sjećanja, odnos crnogorske društvene zajednice prema djelu Živka Andrijaševića doživljava kao svojesvrstan lakmus papir njenog ukupnog sazrijevanja.
 
“Samo naizgled manje zahtjevan od ranije pomenutih, po srijedi je još jedan golemi naučni izazov koji je Andrijašević spremno prihvatio i, svjedoci smo, vrlo uspješno savladao. Jer, smjestiti jedan milenijum crnogorske istorije u jednu knjigu, samo po sebi predstavlja intelektualni poduhvat. Učiniti to na način da kroz lavirinte naše prošlosti i oni bez imalo znanja o njoj mogu proći a da se pritom ne izgube, dokaz je ne samo autorovog besprijekornog poznavanja materije, već i nesvakidašnjeg talenta za istorijsku naraciju” - istakao je Vuković.

 
Publicista i novinar Boro Krivokapić smatra da je pred “Istorijom Crne Gore” Živka Andrijaševića čitalac unaprijed upućen na promjenjivu sreću. I to već prvom predgovornom napomenom autora koja glasi: “Napisati istoriju Crne Gore od najstarijih vremena do savremenog doba, i to u jednoj knjizi, nemoguće je bez rigorozne selekcije znanja, činjenica i tema“. On je primijetio i da u kontinuitetu i državnog prostora Crne Gore i naroda crnogorskog, s onu stranu romantičarenja i tekućih mitomanija, Andrijašević nije zaobišao ni naličje, visitore druge impresivnosti  crnogorski kontinuitet državne i nacionalne izdaje.
 
“Kroz vjekove traje upravo crnogorska vertikala izdaje. Kako ilustrativno navodi Andrijašević, crnogorska izdaja svog univerzalnog pjesnika našla se u rimama fašističkog okupacionog guvernera Pircija Birolija, kada je Musolinijev strateg svojim crnogorskim vitezovima zorno nazdravio riječima: ‘Ja nađoh među vama prave vođe od kojih imamo dva predstavnika, generala Krsta Popovića i pukovnika Baja Stanišića, a tamo dalje u surovom kršu Crne Gore još i kapetana Pavla Đurišića, koji su svi pod zapovjedništvom generala Đukanovića odano pomagali italijanskom trupama da se slomi zajednički neprijatelj“. Za putnika-izvanjca fusnota da se zajednički neprijatelj slučajno zove Crna Gora. Ili nije... Ili su i to bili Pircijevi građanski protesti, kad energije izdaja nimalo ne zaostaje za energijom slobode nimalo” - istakao je Krivokapić.
 
Nasuprot izdaji, otporan na pljušteći revizionizam savremenih istoričara Živko Andrijašević je u svojoj “Istoriji Crne Gore” načelno postavio epohalni antifašistički Trinaestojulski ustanak 1941.
 
“I s prvim i s punim razlogom... Predvođena neponovljivom generacijom svoje besmrtne mladosti, najvećma rođene i stasale u mizernosti državnog i moralnog poniženja Crne Gore, u nacističkom mraku hitlerovski zgažene Evrope, malena Crna Gora je zablistala licem, i pred svijetom i među narodima...Sartrovski kazano svima i najvećima trinaestojulska Crna Gora kao evropski put kojim treba da se ide. Od toga nema više”, naglasio je Krivokapić.
 
Boro Krivokapić posebno je istakao da “ne prešućujući ni luče ni robije, pa ni najteže frustracije soscijalističkog perioda, Živko Andrijašević ostaje vjeran nauci i poglavlje o socijalističkom razdoblju naziva ‘Zlatno doba Crne Gore’”.
 
“Posebno dotičući lucidnost crnogorskog i jugoslovenskog državništva Veselina Đuranovića, Andrijašević je napisao omaž trinaestojulskoj generaciji kojoj se samo u velikim narodima gnijezdo vije. A što se Crna Gora svojih tvoraca i velikana sjeti, otprilike, svakih stotinu godina ništa zato. Kad je ih je izuzetnošću kaznio Bog, što ne bi i Crna Gora” - poručio je Krivokapić.