Kultura

Folklor Rumije pred punom salom

photo by Sergej Zabijako | 19:12:2015 | 00:29:30

Folklorni ansambl “Rumija“ održao je večeras Novogodišnji koncert u punoj sali Doma kulture u Baru.
 
Odigrano je 14 koreografija, a predstavile su se sve postave Folklornog ansambla “Rumija” - manja i veća djeca, srednja grupa, prva i druga postava, te postava dama, koji su odigrali Igre iz Crne Gore i regiona.
 
“Pored svih ostalih, predstavljena je crnogorska nošnja, koja se nosila do 1910. godine - to je nošnja ručno rađena od sukna sa jakičarom, scenskim pojasom, koji je odavno napravljen na Rijeci Crnojevića, a iz kolekcije je Vaida i Nevine Turusković, koji su kostimografi ‘Rumije’”, objasnio je medijima  predsjednik Folklornog ansambla “Rumija” Dražen Kaljević.
 
Ovo je četvrti godišnji koncert “Rumije”, kruna dosadašnjeg rada i postojanja, kako je rekao Kaljević.
 
Predsjednik NVO Ski klub Bar mr Miodrag Banović nagradio je, tokom koncerta, prof. Kaljevića zimovanjem na Kopaoniku u januaru 2016, a Rajko Joličić je izrecitovao prigodnu pjesmu. Medjator večeri bio je Miomir Maroš, kostimiran u bokešku narodnu nošnju.
 
Folklorni ansambl “Rumija“ ima preko 200 članova, 30 koreografija, postoje nešto više od tri godine, a do sadasu imali oko 300 koncerata. Značajno je pomenuti turneje u Rumuniji, Makedoniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Grčkoj, tokom kojih su članovi, pored predstavljanja našeg folklora, imali priliku da se druže i obiđu kulturne znamenitosti Evrope.