Kultura

Promovisana knjiga Od Pariza do Istanbula

by Darija Marđokić | 16:02:2016 | 10:52:25

U Islamskom kulturnom centru sinoć je održana promocija knjige “Od Pariza do Istanbula” novinarke i publicistkinje Jasne Ramčić. Knjiga predstavlja zbirku reportaža iz više od dvadeset evropskih turističkih metropola, koje je autorka nakon dugogodišnjih putovanja i fotografisanja pretočila na papir. Đenčić je svaku destinaciju pažljivo proučila, opisala na način koji neće opterećivati turiste, a uz to će ih informisati i uputiti na najvažnije i najposjećenije znamenitosti.

Na književnoj večeri govorili su glavni imam Bara Mujdin Miljaimi, književnik Miladin Trifović, profesor Predrag Dašić i autorka knjige. Moderator je bio novinar Božo Dobriša.

Miljaimi je istakao da je “ova knjiga  itekako važna za sve koji žele da putuju”, citirajući poslanika Muhameda  - “putujte, bićete zdravi i imaćete”.

 

Književnik Miladin Trifović upoznao je prisutne sa Jasninom biografijom, a njenu knjigu uporedio sa putopisima Evlije Čelebije, Isidore Sekulić i Jovana Dučića.

Profesor Predrag Dašić kazao je da je knjigu uvijek bilo teško napisati, “a od kako su ljudi pronašli internet, ne samo da je teško napisati, nego je teško i reklamirati”.

“Jasna je napravila izuzetnu knjižicu, nazvao sam je namjerno ovako, jer možete da je stavite u torbu i putujete u ovih 20 gradova Evrope i pročitate iz njih sve što treba da vidite. I sama je u toj knjizi napisala da je nerviralo to što ima nepismene i polupismene vodiče, a knjiga je biser putešestvija  sa prelijepim slikama”, objasnio je Dašić.

Autorka je naglasila kako su promocije knjiga danas veoma loše posjećene, te da mnogi više vole da provode vrijeme u kafićima i gledajući rijaliti programe, nego da prisustvuju edukativnom događaju.

“’Od Pariza do Istanbula’ je drugačija od štiva koje možete pročitati na internetu. Knjiga vas usmjerava koje su četvrti opasne za turiste i na šta treba obratiti pažnju kada putujete. Ona sadrži informacije koje se vežu za novije vrijeme, koje ne možete tek tako naći na internetu”, pojasnila je Ramčić.


Jasna Ramčić ima 27 godina, publicista je i novinar. Završila je ekonomiju, studira i filozofiju, član je NUNS-a. Pobjednica je takmičenja u besjedništvu 2008. i 2009. godine. Pisala je za više novina i radila reportaže za nekoliko TV kuća u regionu. Knjiga “Od Pariza do Istanbula” je dobila nagradu Nezavisnog udruženja novinara. Ovo je druga promocija ove knjige u Baru, nakon što je prije dva mjeseca Jasna predstavila u Dvorcu kralja Nikole.