Kultura

Svečanost u čast Čeda i Hazere Dragović

by Željko Milović | 27:02:2016 | 11:21:33

 NVO Starobarska kulturna kaldrma, u petak je, u konobi “Spilja” u Starom Baru, priredila svečanost u čast istaknutih ličnosti kulturno-umjetničkog stvaralaštva Bara, dugogodišnjih članova KUD “Jedinstvo” i Bar-teatra, Čeda i Hazere Dragović.
 
Nagradu, koju je posthumno Čedu i Hazeri Dragović dodijelila ova NVO, predao je njihovom sinu Goranu Dragoviću najstariji član KUD “Jedinstvo” Danilo Mijović.
 
O liku i djelu Čeda i Hazere Dragović nadahnuto i sa posebnim pijetetom govorili su Radomir Peđa Marinović, Slobodan Marunović, Raca Milošević, Rajko Joličić, Ljuba Marjanov, Roko Bardić i mr Miodrag Banović.  
 
Prilikom obraćanja prisutnima mr Miodrag Banović je istakao da su “Čedo i Hazera neraskidivo povezani, da ih možemo posmatrati kao jednu cjelinu, ali i da nam na današnjem skupu nedostaju Čedovi saradnici iz velikog broja pozorišnih predstava koji su, uz ostale, afirmisali pozorišnu umjetnost Bara”.
 
Banović je podsjetio da je 1990. godine reaktiviran KUD “Jedinstvo”, a da je predsednik bio punih deset godina upravo Čedo Dragović, te da od aprila 2007. godine postoji NVO Teatar “Čedo Dragović” čiji je osnovni projekat Festival dječijeg teatra Crne Gore. Takođe, predočio je Dragovićev stvaralački opus, kao režisera i glumca na filmu i televiziji.