Kultura

Otvorena Toškovićeva izložba

| 25:11:2012 | 22:45:10

Na Dan Bara otvorena je u gradskoj galeriji “Velimir A. Leković” izložba od 70 radova jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika XX vijeka Uroša Toškovića. Djela su nastala od 1959. do 1990. godine i većina je prvi put izložena u Crnoj Gori.
 
Govoreći o Toškoviću, istoričarka umjetnosti i direktorica galerije mr Anastazija Miranović istakla je da Uroševi iskeženi, unakaženi, izobličeni ljudi nisu pukim usudom upleteni u vremenske tokove ili istorijska dešavanja, već su akteri scenarija u kojima zadobijaju identitet. “Te frontalne i u profilu postavljene spodobe, samodovoljne i samodopadljive, uvijek u prvom planu, rijetko u grupi, bez dubine i perspektive, uplašeni su i plašitelji, ugroženi i ugrozitelji, zlostavljani i zlostavljači – to je zlo u svojoj esenciji, strah u svojoj suštini”, istakla je Miranović.
 
Radovi sa izložbe, u formi legata, biće poklonjeni gradu Baru, odnosno, galeriji. Djela poklanja galerista, humanista i mecena Momčilo-Mošo Todorović iz Beograda. On je sa svojom izdavačkom kućom i galerijom “Radionica duše” priredio više od stotinu samostalnih i kolektivnih izložbi, autor je multimedijalnih monografija Petra Lubarde, Save Šumanovića, Modraga-Miće Popovića, Voja Stanića, Branka Miljuša, Momčila-Mome Antonovića, Olje Ivanjicki… Sa “Radionicom duše” i UNICEF-om organizovao je više humanitarnih akcija.
 
U ime SO Bar na daru se zahvalio potpredsjednik Opštine Dragan Simović, a prisutnima se nakratko obratio i čuveni umjetnik, jedan od najvećih crtača svih vremena, po mišljenju mnogih evropskih likovnih kritičara.
 
“Odrekao sam se svega, ali trajem, a dokaz stoji tu pred Vama i ne uzmičem ni pred kim. Ne plašim se nikoga do Boga, a političari neka rade svoj posao”, bio je sebi svojstven Uroš Tošković, kao i uvijek.