Kultura

Ovacije podgoričke publike za duo Desančić - Drljan

by Dan | 14:04:2016 | 08:44:52

Burnim aplauzima, ovacijama i vraćanjem na bis, brojna podgorička publika js odala priznanje violinistkinji mr Dini Desančić i harmonikašu prof. Safetu Drljanu, koji su održali svoj prvi koncert u Podgorici, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.
 
Publika je mogla uživati u poznatim djelima Astora Piacole, Ričarda Galianija, Isaka Albenica, Džona Viliamsa, Kamija Sen-Sansa, Pabla de Sarasatea i Vitorija Montija.
 
“Moram da kažem da mi je večeras puno srce. Duo Desančić-Drljan je prvi put u Podgorici i nijesmo znali šta da očekujemo, iako znamo kako publika na nas reaguje, ali eto, nikada ne možete da budete sto posto sigurni. Uspješan koncert zavisi od puno faktora. Puna velika sala KIC-a ‘Budo Tomović’ znači da su stvarno sva naša očekivanja ispunjena”,  kazala je violinistkinja mr Dina Desančić odmah nakon koncerta.
 
Ona je dodala da je najvažnije osvojiti srce publike. I bez obzira da li umjetnike publika poznaje ili ne, zadatak je osvojiti njihova srca.
 
“Mi smo u Baru domaći, ali Podgorica je za nas nešto novo, veliki izazov za naš duo. Tu smo da u nekih pedesetak minuta osvojimo simpatije publike, a smatram da smo večeras i uspjeli u tome”,  kazala je Dina Desančić.
 
Ona je prokomentarisala i neobičan spoj harmonika-violina.
 
“Neobičan spoj, u početku više prijateljski. Upravo spoj entuzijazma i sličnih senzibiliteta rezultiralo je ovim što se publici dopada”, rekla je Desančić.
 
Profesor Safet Drljan nije krio oduševljenje nakon koncerta ističući da je “publika rekla sve”.
 
“Imali smo izbor od modernih kompozicija do romantizma. Dina i ja u suštini već tri godine sarađujemo i naučno prilazimo ovom poslu, tako da publici nije opterećenje da bude na našim koncertima, već veliko zadovoljstvo. Što se tiče spoja naša dva instrumenta, rezultat je neobičan zvuk. To je ideja koja je zaživjela i za koju smatram da će dugo, dugo živjeti. Ideju treba početi i vremenom se otvore sva vrata. Pretpostavljam da će biti sve više i više publike dok god mi budemo ozbiljni”, kazao je prof. Safet Drljan.
 
Duo Desančić-Drljan je počeo sa radom 2013. godine i od tada je imao priliku da se na visoko profesionalnom nivou predstavi publici kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu. Karakteriše ih jedinstveni, urbani, aranžmanski pristup kako klasičnoj, tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje na crnogorskoj klasičnoj muzičkoj sceni.