Kultura

Izložba fresaka iz Crne Gore na Ljetopisu

by Željko Milović | 06:08:2016 | 09:08:31

Sinoć je u Dvorcu kralja Nikole, u okviru "Barskog ljetopisa", otvorena zanimljiva izložba "Zidno slikarstvo Crne Gore“ – kopije fresaka iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore.


Nakon video prezentacije ispred Dvorca, postavku su otvorili Draginja Radonjić – kustos muzeja i Vladislav Kasalica – autor izložbe.

"Predstavljamo kulturne, istorijske i likovne vrijednosti fresaka i njihove osobenosti koje su nastajale u srednjem i novom vijeku u crkvama i manastirima Crne Gore, počevši od monumentalnog slikarstva manastira Morače, koje spada u sam vrh vizantijskog zidnog živopisa XIII vijeka. Zatim, tu su freske iz XIV, XV i XVI vijeka koje su radile slikarske radionice različitih likovnih vrijednosti i karakteristika, sastavljene od anonimnih grčkih i domaćih majstora, kao i izuzetna slikarska ostvarenja nastala u XVII vijeku koja su radili poznati zografi Kozma i Radul", istakla je Radonjić.


Istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica detaljno je opisao kontinuitet freskoslikarstva u Crnoj Gori, prezentujući ga vremenski, ali i geografski, po regijama, odnosno crkvama i manastirima.

"Zahvaljujući kopijama fresaka iz zbirke Narodnog muzeja Crne Gore danas smo u mogućnosti da sagledamo kako su nekada izgledali originalni fresko ansambli, oštećeni i uništeni prilikom zemljotresa 1979. Kopije fresaka predstavljaju autentična svjedočanstva o slikarskoj djelatnosti i likovnim, ikonografskim i programsko-tematskim osobenostima živopisa nastalog u različitim epohama i stilovima.  Kopije fresaka izrađuju se u funkciji preventivne zaštite prezentacije i naučnog proučavanja i dokumentovanja ovog značajnog segmenta našeg kulturnog nasljeđa. Trudeći se da što vjernije prenesu na platno likovne sadržaje starih fresaka, slikari konzervatori, oponašajući tehničke i likovne postupke starih životopisaca predočavaju nam njihovu likovnu poetiku, crtačke i kolorističke vrijednosti i patinu vremena, nastojeći da proniknu u suštinu i u likovnu zamisao slikara koji su stvarali“, rekao je na otvaranju Kasalica.