Kultura

VIDEO: Predstava Sveti i prokleti u prepunom amfiteatru

by Vesna Šoškić, photo by Sergej Zabijako, snimatelj A.Karađuzović, montaža V.Orlandić | 08:08:2016 | 14:01:52

Na sceni u starobarskoj tvrđavi sinoć je premijerno prikazana ovogodišnja pozorišna produkcija Barskog ljetopisa “Sveti i prokleti”, inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, nastala po tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića.
 
Izvanredni dramski tekst Obrada Nenezića koji osvaja od samog početka, dobro uklopljena gluma, scenski govor, kostimografija i scenografija, dostojno su ispričali sagu o velikoj ljubavi, ali i o vrlini, dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta. U središtu autorove pažnje, u šekspirovski postavljenom komadu, ipak je bila ljubav.

 
“Htio sam da poručim da je u osnovi svega i temeljna vrijednost ljubav. Vidjeli smo koliko se Kosara žrtvuje za čovjeka kojeg voli i koliko se Vladimir žrtvuje za Kosaru. U sve se upliće politika, dvorske intrige. Čini mi se da smo u današnje vrijeme, u globalnom vremenu, izgubili neke temeljne vrijednosti i treba da se vratimo u prošlost i da učimo o tome”, kazao je Nenezić.
 
Na pitanje koji je pozorišni postupak koristio, Obrad Nenezić je za Radio Bar i Bar Info kazao: “Koristio sam razne pozorišne postupke. Dakle, od samog pisanja drame, vratio sam se u prošlost, u antičku dramu, sa prologom, kao što ste vidjeli i sa stihom koji jeste negdje slobodan i moderan, ali ima tu inverziju, koja je negdje antička i elizabetanska”, istakao je Nenezić, koji je naglasio da je premijera dočekana u specifičnoj psihološkoj napetosti, zbog kiše i vjetra, koji su se smirili na samom početku i da je, na kraju veoma zadovoljan.

 
“Vratili smo Šekspira i šekspirijanski duh u Bar, u Stari grad”, zaključuje Nenezić.
 
Ljubav Vladimira i Kosare sjajnom glumom dočarali su Jovan Dabović i Branka Stanić.
 
“Ovo je moja najveća uloga do sada. Znači mi i kao glumcu i kao čovjeku. Dao sam dosta od sebe, nadam se da ću u narednom igranju biti još bolji. Kneza Vladimira doživio sam kao moćnog čovjeka koji zna da presječe, da donese odluku, ali i da voli nježno. Tekst Obrada Nenezića je fantastičan, a saradnja sa njim i kompletan proces na predstavi divan”, kazao je Jovan Dabović, koji je FDU završio prije godinu i po.
 
Branku Stanić publika poznaje po mnogim odličnim rolama u CNP, a ovo je za nju, rekla nam je, bila od svih sjajnih, najsjajnija uloga.

 
“Kosara je došla u pravom trenutku za mene. Za ove posljednje tri godine, od kada sam postala majka, nisam imala ovako jaku ulogu. Ona je za mene prekretnica. Htjeli smo da pokažemo da je ljubav nešto najljepše, da bi trebalo da se borimo za ljubav, možda će nam pomoći i da se ljepše izražavamo i lakše kažemo da nekoga volimo”, kazala je Branka Stanić, istakavši kako ima sreću da uvijek radi sa ljudima koji rade iskreno, iz duše.
 
“Tako je bilo i u ovoj predstavi i sa ovim ljudima, predvođenim Obradom Nenezićem”,kazala je Stanić.
 
Upečatljivu glumu pokazali su i Dragiša Simović, u ulozi cara Samuila, Vukan Pejović, kao nesuđeni kralj Radomir / iguman Isaije, Miro Nikolić kao pop Dukljanin, Vladimir Cerović u ulozi glasnika, a posebno Filip Đuretić koji je igrao cara Vladislava.
 
“Ovo mi je vrlo draga uloga, do sada vjerovatno i najveća koju sam igrao, uz  glavnu ulogu u filmu ‘Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa’. Jedan divan proces, sa divnim ljudima. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene”, kazao je Filip Đuretić, koji je prošle godine završio FDU na Cetinju.
 
 Za scenski govor bila je zadužena dr Dijana Marojević, koja je nedavno doktorirala upravo sa temom “Govorno oblikovanje stiha u glumačkom istraživačkom procesu”.

 
“To je jedan slobodan stih kod Obrada Nenezića, ali inverzivno napisan, onako malo teži za razumijevanje i najveći izazov je bio kako taj stih pretvoriti u glumačku radnju, dakle, u živu riječ na sceni, koja će da se razumije odmah i od prve”, kazala je nakon predstave Marojević, koja je istakla da se radi o zahtjevnom, dubokom i komleksnom tekstu koji je tražio i od nje i od glumaca veoma ozbiljan pristup.
 
U produkciji barskog Kulturnog centra, ovo je treće, i po mnogima najbolje, čitanje Vladimira i Kosare, nastalo povodom jubileja - hiljdugodišnjice državnosti i smrti kneza Vladimira, kao i decenije nezavisnosti.
 
“Dobili smo ono što smo tražili. Mislim da možemo biti ponosni, dobili smo jednu klasičnu predstavu koja će sigurno nastaviti na najbolji način da živi i poslije premijere”, kazao je direktor barskog KC Ćazim Nikezić.
 
Kompletnom dobrom utisku predstave “Sveti i prokleti” doprinijeli su i scenografija Darka Musića i raskošni kostimi dr Anastazije Miranović.