Kultura

Tri Vladimira i tri Kosare za 28 godina

by Željko Milović | 10:08:2016 | 23:33:05

U produkciji Barskog ljetopisa, od nastanka Festivala do danas, tri su Vladimira i tri Kosare gazile barskom pozorišnom scenom.


Prva predstava "Vladimir i Kosara" odigrana je 2. avgusta 1988. godine u Ostrosu, na ostacima manastira Prečista Krajinska. Po tekstu proslavljenog dramskog pisca Aleksandra Popovića, režirao je Slobodan Milatović. Varja Đukić je igrala Kosaru, kako piše tadašnja "Politika“, "pokazavši dio raskošnog senzibiliteta, eteričnosti i diskretnog zanosa", a Vladimira Mladen Nelević, koji je "obrascu lirskog ljubavnika dodao potrebne sastojke čojstva i junaštva“.


Druga predstava je imala istog režisera, i odigrana je 2010. godine. Buila je to moderna i malo kome shvatljiva verzija stare priče iz pera scenaristkinje iz Skoplje mr Zagorke Pop Andovske, koja nije pretjerano dobro primljena kod barske publike. U ovoj postavci dominantnu Kosaru tumačila je makedonska glumica Vesna Gavrilovska (kod nas upisana kao Vesna Gavril), a nejakog kneza Vladimira crnogorski glumac Milivoje Obradović.


Treća verzija je premijerno odigrana prije nekoliko dana. Vladimira igra Jovan Dabović, a Kosaru Branka Stanić. Autor scenarija i režiser je Obrad Nenezić.