Kultura

Biblioteka izvor za naše časove čitanja

by Vjera Knežević Vučićević | 11:09:2016 | 10:57:52

Jedna od svakako najpozvanijih i najkompetentnijih osoba sa kojima u Baru možete razgovarati o kulturi čitanja, književnosti uopšte, dotaći se pritom filozofskih i psiholoških pitanja i nedoumica je rukovoditeljka Narodne biblioteke i čitaonice "Ivo Vučković", Mila Čordašević.
 
Kada ovako široko obrazovana osoba u svom prepoznatljivom, nenametljivom, srdačnom maniru uz osmijeh kaže da "s obzirom da živimo u eri dominacije interneta u svim sferama života, možemo biti zadovoljni brojem korisnika bibliotečkih usluga, koji pokazuje da se Barani u dovoljnoj mjeri druže sa knjigom” -  treba joj vjerovati, jer umije Mila i da kritikuje. 
 
“Kako je struktura nasih članova raznolika, njihova interesovanja za knjige su različita, ali većina čitalaca preferira hitove i mega-hitove domaće i inostrane beletristike. O kvalitetu naslova i ukusima ne treba polemisati, mislim da je važno da čitanje knjiga postaje stalna potreba čovjekovog bitisanja” - smatra Čordašević.
 
Različitim profilima čitalaca preporučuje djela "Islednik" Dragana Velikića, "Čudan osjećaj u meni" Orhana Pamuka, "Lake svjetove" Tatjane Tolstoj, a tu su i "Galeb Džonatan Livingston" Ričarda Baha, "Ubiti pticu rugalicu" Harper Li, "Nepodnošljiva lakoća postojanja" Milana Kundere...


“Biblioteka ‘Ivo Vučković’ je snabdjevena dovoljnim brojem knjiga iz oblasti lektire za osnovnu i srednju skolu. Radi u sklopu Kulturnog centra koji finansira njeno poslovanje, ali u bogaćenju fonda tradicionalno nam pomažu sugrađani svojim donacijama i poklonima i pisci učesnici književnih programa kojima popularišemo knjigu i čitanje” - navodi rukovoditeljka biblioteke u Baru.
 
Ukupan fond broji preko 80.000 jedinica bibliotečke građe, od čega se oko 73.500 odnosi na knjižnu građu. Godišnja članarina za upis u Biblioteku već duže vrijeme iznosi 5,00 eura za djecu i 10,00 za odrasle članove. Za kolektivno članstvo uveli su popust, a poznate su i akcije povodom Svjetskog dana knjige.
 
“Za potrebe posla koji obavljam čitam raznovrsnu literaturu, a za svoju dušu najcešće se vraćam klasicima, a volim da čitam i esejistiku i psihološku literaturu. Trenutno sam na odmoru i uživam u esejima poznatog pisca Aleksandra Genisa naslovljenim ‘Časovi čitanja’” - zaključuje svoj "čas čitanja" za Bar Info Mila Čordašević.