Kultura

Naučni skup – Sv. Jovan Vladimir kroz vjekove

by Darija Marđokić | 14:09:2016 | 16:03:56

Međunarodni naučni skup “Sveti Jovan Vladimir kroz vjekove – istorija i predanje“, čiji je organizator Mitropolija Crnogorsko primorska, održaće se u hotelu Princess od 15. do 17. septembra, uz prisustvo preko pedeset učesnika iz devet država.
 
Skup će sjutra u deset časova u hotelu “Princess“ otvoriti Arhiepiskop Cetinjski, Mitropolit Crnogorsko-Primorski Amfilohije.
 
Sekretar odbora za organizaciju skupa, sveštenik Jovan Plamenac kazao je da će ljudi na ovom skupu otkriti koliko je priča o Sv. Jovanu Vladimiru široka i rasprostranjena, te da je to “svetac kojeg mislimo da znamo, a ustvari ga tek otkrivamo“.
 
“Ove godine se navršava 1000 godina od njegovog mučeničkog stradanja i sabor Srpske pravoslavne crkve je ovu godinu proglasio godinom Svetog Jovana Vladimira. Ovaj događaj se obilježava u svim pravoslavnim crkvama na Balkanu, ali prije svega u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, objasnio je Plamenac gostujući u emisiji Promenada na programu “Radio Bara“.
 
“Njegove stope su itekako duboke u Albaniji i Grčkoj, u Makedoniji posebno. Mi Sv. Jovana Vladimira vezujemo prije svega za našu rumijsku litiju, tu je i krst na kojem je on pogubljen, pa je zbog toga kod nas upečatljiv“, kazao je Plamenac.
 
Skup se zatvara 17. septembra održavanjem Svete Arhijerejske liturgije i osveštanjem paraklisa Časnog Krsta sa krstionicom u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira.