Kultura

Aleksandra Vojvodić na World Music koncertu u Rijeci

by Željko Milović | 03:10:2016 | 00:19:46

U Rijeci, Hrvatska, održana je od 27. septembra do 1. oktobra jubilarna 20. Etno smotra, pod sloganom “Bogatstvo je živjeti u zajedništvu”. U okviru manifestacije, održan je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku World music koncert, a predstavnica Crne Gore bila je sopranistica Aleksandra Vojvodić Jovović.


Rijeka je prepoznata u regionu kao grad poznat po svojoj otvorenosti, prihvatanju različitosti, u kome  ljudi žive u suživotu, toleranciji i razumijevanju. Grad Rijeka godinama prati aktivosti nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci, njih 17, okupljenih u 25 udruženja.

Nacionalna zajednica Crnogoraca se predstavila izložbom slika iz fundusa Zajednice, kao i knjigom u njihovom izdanju, uz nastup pjevačke grupe “Montenegri”. Takođe, na gradskom korzou postavljena je izložba “Nacionalni parkovi Crne Gore”, u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske i Grada Rijeke.


Na World Music koncertu, koji je bio centralni segment manifestacije, nastupili su izvanredni muzičari: Udruga sopaca ostrva Krk, Elma Burnić “princeza sevdaha” & Hrvoje Hodak, Elena Tomeček Zdjelar (iz grupe “E.N.I.”), Trio Folk Volk (Ilirska Bistrica, Slovenija), Vasko Atanasovski (etno-jazz saksofonista i flautista iz Makedonije), Alen Polić & Nataša Tonković Formanti, “Etno-jazz orkestar Hrvatske glazbene unije”, Bajram Kofu Kinolli & Mirsad Dalipi iz grupe Gipsy Groove (Kosovo), Alberto Sergi iz Italije, grupa “Vrelo” iz Srbije i naša Aleksandra Vojvodić Jovović.

Ona je na koncertu nastupila na poziv Hrvatske glazbene unije, a izvela je dvije pjesme, uz klavirsku pratnju Natalije Maričeve: “Biser Mara” i “Primorkinja konja jaše”.