Kultura

VIDEO: Veče Milice i Timotijeva

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 05:10:2016 | 18:25:52

“Kulturni kalendar 2016.”, u sklopu kojeg NVO "Za ljepše i bolje Sutomore" svakog mjeseca priređuje po jedan kulturni događaj, nastavljen je književnom večeri poznatog poetskog i bračnog para iz Bara, Milica Vukmanović - Miroslav Jovanović Timotijev.
 
Poznati barski pjesnik i esejista Miroslav Jovanović Timotijev pripada samom vrhu crnogorske savremene književnosti. Međunarodna književna kritika smatra ga "princem grobljanske poezije". Napisao je i više knjiga za djecu koje podjednako osvajaju ljepotom stiha i visokim pjesničkim dometom.

 
“Poezija i najljepši stihovi u poeziji nastali su iz ljubavi i zbog ljubavi”, smatraju veliki pjesnici. Bračni i poetski par Milica Vukmanović - Miroslav Jovanović Timotijev kao da su u potpunosti ovaplotili suštinu poezije i ljubavi u sopstvenom životu, jer su prepoznatljivi u javnosti kao skladan par koji njeguje, danas tako rijetko, iskrenu i dugotrajnu emociju.
 
Vjenčali su se upravo u Sutomoru, a ovo je bio njihov prvi zajednički nastup.
 
“Želio bih da se zahvalim NVO ‘Za bolje ljepše i Sutomore’ na ovoj divnoj večeri. Mi u Sutomoru imamo svoju matrikulu - knjigu i koju se upisuju rođeni i vjenčani, ovdje smo dobili isprave za bračno putovanje. Zahvaljujući ovom lijepom i divnom mjestu još smo u mirnim vodama”, kazao je Timotijev i pročitao pjesmu posvećenu svojoj voljenoj ženi:
 
"Drvo, ničija fresko, sestro bijelog anđela,
moja poslednja pjesmo, paučino oba pola..
Zdravo prelijesna vatro, iskon je dugo trajao,
moja istino i prevaro, nisam te uzalud pjevao"...
 
Milica Vukmanović istakla je da su na večeri sa publikom podijelili poeziju i emocije.

 
“Ja sam presrećna što poslije četvrt vijeka zajedništva sa Timotijevim imamo nas dvoje autorsko veče. Bili smo na mnogim festivalima zajedno, ali nas dvoje sami, zajedno, prvi put”", kazala je za Radio Bar i Bar info Milica Mima Vukmanović.
 
Za početak svog predstavljanja u Sutomoru izabrala je pjesmu "Majka" i pozdravila svoju majku koja je u publici pratila veče.
 
“Bog nije mogao biti na svakom mjestu, zato je i stvorio majke. Ja se nadam da je on ovdje sa nama i svim dobrim ljudima i sretna sam što je moja majka ovdje sa mnom", rekla je Milica.
 
“Tiho dodirne kvaku, i kao kad sunce otkriva
 jutru dan, ulazi prva svjetlost”...
 
O stvaralaštvu Milice Vukmanović i Miroslava Jovanovića Timotijeva na večeri u Sutomoru govorio je mr Milun Lutovac, profesor književnosti i upravnik barske Galerije.
 
“Mudra i osjetljiva na neki, samo svoj tihi način, Milica u stihovanoj srči kreće se kao na prstima i lebdi na onoj tananoj niti koja dijeli misao od osjećanja. Za razliku od nje – unutrašnje, pjesnik dolazi spolja s brigom da njegova poruka ostane do kraja iskrena, van logike prevrtljivog dana", kazao je Lutovac, koji je istakao da mu je bila čast učestvovati na večeri koju je priredila NVO "Za bolje i ljepše Sutomore", koja čini puno na unapređenju ne samo kulturnog života Sutomora.

"Lijepo je bilo družiti se sa dva velika pjesnika našeg grada, koji su svoju vezu sa poezijom krunisali brakom", naglasio je Lutovac.

 
Ovom večeri NVO "Za bolje i ljepše Sutomore" upisala je u svoj kulturni kalendar još jedan uspjeli umjetnički događaj.
 
"Zadovoljstvo nam je i čast što smo bili u prilici da prvi put organizujemo zajedničko veče ovako uvaženim sugrađanima i istakntim ličnostima, stvaraocima i poetama. Cilj nam je da ujedinimo i harmonizujemo kulturni sadržaj u Sutomoru i podignemo ga na jedan mnogo veći nivo, očekujući da se svi stanovnici probude i učestvuju zajedno sa nama na svim ovim lijepim manifestacijama", rekla je Radio Baru i Bar infu Slobodanka Hrvatin, predsjednica NVO "Za ljepše i bolje Sutomore". Ona je, inspirisana stvaralačkim radom i velikom ljubavlju Milice i Miroslava, napisala i poklonila svoju pjesmu najpoznatijem barskom književnom i bračnom paru.
 
Veče su muzički oplemenile mlade umjetnice, sestre Anđela i Slađana Janković, izvodeći modernizovanu klasičnu i duhovnu muziku.