Kultura

Poznati najbolji radovi konkursa Susreti pod Starom maslinom

by Darija Marđokić | 23:11:2016 | 15:20:43

U prostorijama JP “Kulturni centar” danas je održana press konferencija na kojoj su proglašeni najbolji radovi literarnog i likovnog konkursa XXX Međunarodnog festivala dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom”, na temu “Maslina se piše i crta srcem”.
 
Na literarni konkurs jubilarnog Festivala pristiglo je ukupno 235 radova (128 poetskih i 107 proznih) iz 46 osnovnih škola Crne Gore i regiona. Žiri u sastavu - profesorice književnosti Vesna Pavićević i Mila Čordašević i novinar i književnik Željko Milović jednoglasno je donio odluku za najbolje radove.

 
Prvu nagradu dijele Milica Perović, učenica šestog razreda OŠ “Jovan Tomašević” iz Virpazara i Jovana Obradović, učenica osmog razreda OŠ “Risto Ratković iz Bijelog Polja. Druga nagrada pripala je Petru Velimiroviću, učeniku šestog razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice, a treća Kseniji Jolić, učenici sedmog razreda OŠ “Radomir Mitrović” iz Berana.
 
Odlukom žirija pohvaljuju se Afan Ćatibović, učenik III razreda OŠ “Osman Nuri Hadžić” iz Sarajeva za specifičan iskreni poetski izraz, Viktorija Samardžić, učenica IX razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta za originalan pristup temi, Nađa Knežević, učenica VI razreda OŠ “Olga Golović” iz Nikšića za kvalitetan lirski pristup temi i Ana Nikoloska, učenica VII razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić” iz Bara za poetski pristup proznom izrazu.
 
Žiri je, tradicionalno, pohvalio i škole koje su na konkurs poslale najveći broj literarnih radova. Ove godine pohvale su dobile osnovne škole: “Drago Milović” iz Tivta, “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote, “Blažo Jokov Orlandić” iz Bara”, “Olga Golović” iz Nikšića, “Vuko Jovović” iz Danilovgrada i “Ilija Kišić iz Zelenike.
 
U obrazloženju žirija stoji da su u velikoj većini radovi bili uniformisani i šablonizirani, ali da je kvalitet onih koji su se stilom ili fabulom izdvajali umnogome iskakao od dosadašnjih ostvarenja.
 
“Svi nagrađeni, ali i pohvaljeni radovi su originalnošću skrenuli pažnju članova žirija i talenat njihovih autora je neosporan, jer su pokazali sposobnost za kreativno izražavanje u različitim žanrovima, od naučne fantastike do ekspresivne proze. Ove godine, u čast jubileja, žiri je napravio izuzetak i dodijelio dvije prve nagrade, po jednu za poeziju i prozu. Sem toga, primjetno je bilo i ove godine da nastavnici finalizuju učeničke tekstove, čak je bilo i radova iz iste škole koji su, nesumnjivo, djelo iste ruke. U cilju objektivnog ocjenjivanja, žiri preporučuje organizatoru Festivala da svi literarni radovi ubuduće budu poslati pod šifrom”, navodi se u obrazloženju.
 
Na likovni konkurs pristiglo je 1029 radova iz 34 osnovne škole i pet predškolskih ustanova Crne Gore i regiona, a žiri u sastavu – Muharem Muratović, akademski slikar, mr Seida Belegović, akademski grafičar i mr Milun Lutovac, upravnik galerije “Velimir A. Leković” izdvojio je 77 radova za izložbu i jednoglasno proglasio najbolje.
 
Prvu nagradu dijele Armin Ramusović, učenik IX razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Berana i Isidora Smolović, učenica IX razreda OŠ “Savo Pejanović” iz Podgorice. Drugo mjesto pripalo je Masimu Miloviću, učeniku IV razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić” iz Bara i Mariji Goranović, učenici V razreda OŠ “Savo Pejanović” iz Podgorice. Treća nagrada pripala Kristini Gardašević, učenici VII razreda OŠ “Orjenski bataljon” - iz Bijele i Isidori Šćekić, učenici VII razreda OŠ “Dušan Korać” iz Bijelog Polja, dok grupnu nagradu dijele vrtić “Pužić veseljko” starija II grupa iz Bara i OŠ “Nikola Đurković” iz Radanovića.

 
Žiri se zahvalio sredstvima javnog informisanja što su objavljivanjem konkursa dokazali da imaju sluha da prepoznaju vrijednosti tradicionalne manifestacije "Susreti pod Starom maslinom" koja ove godine slavi Jubilej - tri decenije postojanja.
 
“Učesnici konkursa još jednom su pokazali da su dječiji crteži neponovljivi i karakteristični odraz dječijeg shvatanja i kreativnog izražavanja. U toku rada žiri je uživao u velikom broju prispjelih, tematsko sadržajnih likovnih radova, a radovi izdvojeni za izložbu odlikuju se kvalitetom i jasnim likovnim izrazom prema Staroj maslini, simbolu prijateljstva, mira i ljubavi”, navodi se u obrazloženju žirija.