Kultura

PREMIJERNO: Spot Akademie za Himnu Baru

by Željko Milović | 23:11:2016 | 23:59:43

Barski bend “Akademia” je u čast Dana Bara, u noći između 23. i 24. novembra, prezentovala video-klip za novu verzije čuvene “Himne Baru”. U njihovoj verziji sad se zove “Grad je širok kao more”, a atraktivan spot koji prikazuje ljepote Bara djelo je “Bubulj produkcije”.
 

Pjesma je decenijama nezvanična himna grada, a njen autor je poznati barski muzičar - trubač, aranžer i kompozitor Milorad Miki Jelenić. Napisao ju je još 1982. godine na tekst pjesnika Božidara Filipovića, a u prvoj verziji snimili su je, uz njegovu pomoć, momci iz podgoričke grupe “Rolly”.
 
Novo ruho pjesme je snimljeno na inicijativu alfe i omege “Akademie” Boža Gagovića.
 

“Odrađena je u studiju ‘Gain’ u Baru, pod producentskom palicom Novaka Noca Brajovića. Balada je u retro-šlager stilu, baš kako je kompozitor tada i zamislio. Ženski vokal koji se pojavljuje u refrenu je Tea Šufta, naša sugrađanka. Ova pjesma se neće naći u našem repertoaru, već je snimljena za potrebe gradskih manifestacija. To je naš doprinos kulturi grada”, rekao je za Bar Info Gagović.
 
Čini se da je Opština Bar napokon dobila verziju ove pjesme koja može biti korištena na otvaranjima sportskih, kulturnih i ostalih manifestacija, obzirom da ima himnični karakter, pjevljiva je i prijemčiva za uho, te će je građani rado prihvatiti.
 
Uz adekvatnu ekranizaciju, evo izvanrednog promotivnog spota za aktivnosti Turističke organizacije Bar. Odličan posao “Akademie”.