Kultura

VIDEO: Poseban muzički ugođaj za Dan Bara

by Vesna Šoškić, snimatelj Ivo Gojnić; montaža Senad Sukalić | 25:11:2016 | 15:40:51

Povodom Dana Opštine, sinoć je u Baru, u sali Doma kulture, održan koncert “Baru s ljubavlju - najljepše stranice muzičke literature”. Uz orkestar Radovana Papovića, nastupile su sopranistkinje mr Aleksandra Vojvodić Jovović, Bojana Pejanović i Tijana Blečić, kao i mladi , 14-ogodišnji violinista, pred kojim je sjajna budućnost - Luka Perazić. Publika je uživala u klasičnim i modernim obradama popularnih kompozicija.

 
U nizu manifestacija tokom novembarskih svečanosti, koje su povodom Dana oslobođenja, 24. novembra, priredile lokalna uprava i Turistička organizacija Bara, građani su imali priliku i za poseban muzički ugođaj. Popularna djela klasične muzike i opere, Pučinija, Piazole, Verdija, Štrausa, Geršvina, napolitanske pjesme, obrade najslušanijih kompozicija, oduševile su publiku.
 
“Za mene je uvijek posebna odgovornost nastupati pred svojim sugrađanima, prijateljima, poznanicima i posebna trema, ali zaista i veliko zadovoljstvo. Tim prije, što je ovo bio koncert posvećen Danu Opštine. Srećna sam još više zbog toga i zadovoljna što sam nastupala uz maestra Radovana Papovića i zajedno sa mojim koleginicama, profesoricama u barskoj Muzičkoj školi”, kazala je nakon koncerta mr Aleksandra Vojvodić  Jovović.

 
Bojana Pejanović i Tijana Blečić takođe, su izrazile zadovoljstvo nastupom u Baru.
 
“Iako sam iz Bara, nemam posebnu tremu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo podijeliti sa sugrađanima, ovim povodom, sve lijepe emocije koje nose ove divne kompozicije”, istakla je sopranistkinja Bojana Pejanović.
 
“Nisam iz Bara, ali predajem u barskoj Muzičkoj školi... Bila mi je čast i zadovoljstvo pjevati povodom Dana Opštine ovog prelijepog grada. Bilo je dosta ljudi koji su došli da nas podrže. Hvala im”, kazala je Tijana Blečić.

 
Sa poznatim crnogorskim dirigentom Radovanom Papovićem i orkestrom, kojeg čine učenici Srednjih muzičkih škola "Vasa Pavić" i "Andre Navara" iz Podgorice i odnedavno i Muzičke škole iz Tivta, kao i studenti Muzičke akademije sa Cetinja, ove tri sopranistkinje nastupaju već tri godine.
 
“Nije uobičajeno da nas zovu da nastupamo povodom ovakvih praznika, dok se u bivšoj Jugoslaviji i u vremenu socijalizma nije moglo desiti da jedan grad slavi svoj dan bez velikog simfonijskog orkestra i hora. Zato svaka čast Opštini Bar i Turističkoj organizaciji što su se sjetili nas", kazao je Radio Baru i Bar Infu poznati maestro koji naglašava da uz doajene, kao što su Vili Ferdinandi, Bogdan Asanović i drugi, sviraju sa učenicima i studentima.
 
"Lijepo je vidjeti u orkestru doajene, učenike i profesore, to je posebno nadahnuće”, ističe Radovan Papović.

 
Nekoliko pjesama izvedeno je na bis, a publika je bila oduševljena koncertom.
 
“Divno veče, fantastično, pozitivna energija, čestitke svima, posebno mladom violinisti Luki Peraziću", kazala je Suzana Bašević Pepđonović. “Bilo je mnogo lijepo, čestitam svojim koleginicama iz barske Muzičke škole. Divan koncert, ali bih uputila i apel, da imamo češće ovakvih događaja, a ne samo kada obilježavamo neke značajne datume”, istakla je Andrea Demirović.