Kultura

VIDEO: Promovisana monografija Festivala

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 29:11:2016 | 15:22:42

Nakon otvaranja “Susreta pod Starom maslinom” na Mirovici, u Domu kulture otvorena je izložba učeničkih, likovnih radova na temu “Maslina se piše i crta srcem” i promovisana monografija “Mir, mir, Mirovica, 30 godina”, koju je povodom tridesetog, jubilarnog festivala štampao Kulturni centar Bar. Autor je književnik i publicista Željko Milović.

 
Na likovni konkurs ovogodišnjih “Susreta pod Starom maslinom” stiglo je 1029 radova učenika iz trideset i četiri osnovne i pet predškolskih ustanova. Djeca su pokazala izuzetnu kreativnost i poimanje masline i njene simbolke u pravom smislu. Žiri u sastavu Muharem Muratović, mr Milun Lutovac i mr Seida Belegović, prvu nagradu dodijelili su Arminu Ramusoviću, učeniku IX razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Berana i Isidori Smolović, učenici IX razreda škole “Savo Pejanović” iz Podgorice.
 
“Mnogo sam srećan što sam dobio ovu nagradu. Do sada sam dobio niz nagrada za literarne radove, a ovo mi je prva za likovni rad”, kazao je Armin. “Ovo mi je trinaesta nagrada, ali prva na ovom festivalu. Imala sam inspiraciju u maslini, a nastavnici su nas podsticali da radimo nešto novo i tako je i bilo”, dodala je Isidora.

 
Drugo mjesto pripalo je Masimu Miloviću, učeniku IV razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić” iz Bara i Mariji Goranović, učenici V razreda OŠ “Savo Pejanović” iz Podgorice. Treću nagradu dobili su Kristina Gardašević, učenica VII razreda OŠ “Orjenski bataljon” iz Bijele i Isidora Šćekić, učenica VII razreda OŠ “Dušan Korać” iz Bijelog Polja, dok grupnu nagradu dijele vrtić “Pužić veseljko” iz Bara i OŠ “Nikola Đurković” iz Radanovića.
 
“Sakupljao sam mahovinu, slikao olovkom i temperama. Za rad sam koristio i presovane biljke. Srećan sam jer sam oduvijek želio ovu nagradu”, kazao je Radio Baru i Bar Infu Masimo. Marija Goranović i Isidora Šćekić takođe su srećne što su učestvovale na poznatom dječjem festivalu i što su dobile nagradu.
 
“Brojni su dječji radovi pristigli na konkurs, čak preko hiljadu i omogućili žiriju da izabere kvalitet. Veliki broj radova i djece učestvuje na festivalu, što potvrđuje da je maslina stigla i do regiona, da je svi rado slikaju i da je svi vole”, ističe mr Seida Belegović, članica žirija.
 
Na sceni “Godo” u Domu kulture promovisana je monografija štampana povodom tri decenije trajanja festivala “Susreti pod Starom maslinom”, koja predstavlja presjek svih dešavanja u dugoj tradiciji ove manifestacije.
 
Željko Milović, autor, objasnio je u razgovoru sa profesoricom i upravnicom gradske biblioteke Milom Čordašević, kako je nastala ova vrijedna publikacija.

 
“Trudio sam se da to ne bude klišeizirana monografija. Odlučili smo se za naslovnu stranu sa maslinovim vijencem, mislim da je to slika iz one godine kada je sa školskog broda ‘Jadran’ tadašnji laureat Luko Paljetak bacio maslinov vijenac u more. Želio sam da fina, slatkasta i prijemčiva knjiga, jer je ovo dječji festival, da se ljudi, kada je ponesu, sjećaju makar ove naslovne strane, mora i maslinovog vijenca koji simbolizuje mir. Čak i kada mira u Jugoslaviji nije bilo, ovdje je uvijek bilo mira”, kazao je Milović, istakavši da je ovo prva monografija o jednoj manifestaciji u Baru, i da bi nešto slično trebalo da imaju i “Barski ljetopis” i “Crvene košulje”.

 
XXX jubilarni festival i izlazak monografije bila je prilika za sjećanje na njegove početke i utemeljivače, među kojima je prije svega, Branka Nikezić, tadašnja predsjednica Kulturno-prosvjetne zajednice.
 
“Mi smo tada u Kulturno-prosvjetnoj zajednici, uz pomoć SIZ-ova kulture nastojali da činimo mnogo više nego u nekim drugim institucijama. KPZ je objedinjavala cijeli amaterizam i sve klubove koji su postojali u kulturi. Mi smo tada vidjeli priliku da napravimo ovakve ‘Susrete pod Starom maslinom’, uz podršku onoga koji je davno znao da ‘nebo niđe nije tako plavo’, našeg pjesnika i prijatelja Rajka Joličića i jednog profesionalca, koji je znak prepoznavanja svih kulturnih dešavanja u gradu pod Rumijom - Dragiše Simovića”, kazala je na promociji Branka Nikezić, koja je još dodala da “maslina treba da nas okuplja i poslije Susreta je tako i bilo, napravljene su mnoge manifestacije u njenu čast i slavu i ono što ona znači”.
 
“Moto festivala ‘Maslina, mir, prijateljstvo’ ustanovljen je mnogo prije jezivih devedesetih godina. Da su nas poslušali, nas koji smo slali ovakve poruke sa Mirovice i pod okriljem Stare masline, nikada prošlost ne bi bila onakva kakvu je pamtimo u posljednjim decenijama XX vijeka”, kazala je Branka Nikezić.
 
“Ova knjiga je, kao i sva ostala djela Željka Milovića, spomenik gradu i naslov njegovih sabranih djela mogao bi biti ‘Upoznaj svoj grad da bi ga više volio’. Uhvatili smo kolo oko naše svetice, još prije trideset godina i evo dan-danas slijedimo taj put dobra, mira, prijateljstva”, riječi su “dobrog duha” grada pod Rumijom Rajka Joličića.

 
Dragiša Simović izrazio je najveću zahvalnost za podršku od samog početka Branki Nikezić, jer, kako je kazao, “da nije bilo nekog od autoriteta kada smo sve počinjali, ne bismo uspjeli. Ovaj festival je često bio u krizi, često mu je prijetilo gašenje, pa i neki nacionalistički tonovi koji su ga mogli poremetiti, a mi smo ga sačuvali”.
 
I upravnik barske Galerije mr Milun Lutovac prisjetio se kako je oživljena Stara maslina i začeta ideja o Susretima.
 
“Niko od nas do kraja osnovne škole nije bio kod Stare masline. Išli smo na neke druge izlete i ekskurzije, daleko od nje, posjećivali druge kulturno-istorijske spomenike i mjesta ratnih dešavanja, a onda se, od ustanovljenja ovog festivala sve korjenito promijenilo”, kazao je Lutovac.
 
Za osnivanje i višedecenijsku podršku Festivalu “Susreti pod Starom maslinom” plakete zahvalnosti uručene su Branki Nikezić i direktoru barskog KC Ćazimu Nikeziću.